Suspesa i transparent: la piscina més singular de Londres exclou els veïns pobres
L'Sky Pool està suspesa entre dos blocs de pisos de 10 plantes, a Londres (Europa Press/Aaron Chown)

Suspesa i transparent: la piscina més singular de Londres exclou els veïns pobres

Situada en un complex de luxe, els veïns amb ingressos més baixos hi tenen l'accés prohibit

Juli Rodés AlmerActualitzat

Banyar-se i nedar a 35 metres d'altura, gaudint de vistes sobre el riu Tàmesi, és possible des de fa uns dies a Londres.

A la capital del Regne Unit s'hi ha inaugurat, a finals de maig, una de les piscines més singulars del món.

Anomenada Sky Pool (La piscina del cel), la seva singularitat es basa en la seva situació i en el seu aspecte.

 

Els banyistes de l'Sky Pool semblen suspesos a l'aire (Reuters/Toby Melville)


D'entrada, a diferència de moltes piscines exclusives, no està situada al capdamunt d'un edifici, sinó penjada entre dos edificis.

A més, és completament transparent. Vista des de baix, des del carrer, la seva aigua es confon amb el cel i només destaquen els banyistes que s'hi refresquen.

 

L'Sky Pool és a tocar de la nova ambaixada dels Estats Units (Reuters/Toby Melville)


De 25 metres de llargada, l'Sky Pool salva la distància entre dos edificis residencials de luxe de deu pisos d'altura en el complex Embassy Gardens, situat en una zona de nova construcció al sud-oest de Londres, a tocar del Tàmesi.

És just al costat de la nova ambaixada dels Estats Units, un gran cub de formes singulars que va entrar en servei a finals del 2017, i de grans zones verdes públiques.

Construïda amb un polímer transparent, tot i la seva lleugeresa visual pesa 61 tones.

 

Els usuaris de l'Sky Pool es banyen a 35 metres d'altura (Reuters/Toby Melville)


Dissenyar-la va costar mig any, i construir-la tres anys i mig més, a Grand Junction, Colorado, als Estats Units, per part d'una empresa especialitzada, Reynolds Polymer Technology.

Des d'allà va ser traslladada per carretera a Galveston i embarcada per travessar l'Atlàntic fins a Anvers, a Bèlgica, des d'on va seguir per mar fins a Londres, on va remuntar el Tàmesi de nit. Un cop desembarcada, va ser situada al seu lloc per una de les grues més grans del món.

A partir d'aquí, el pas final va ser omplir-la amb 148.000 litres d'aigua.

 

 

Sean Mulryan, director executiu de Ballymore Group, la promotora irlandesa que ha desenvolupat Embassy Gardens, remarca que "és només pels avenços de la tecnologia" que han estat capaços de tirar endavant amb una idea que els va captivar des del principi. I afegeix: "Nedar-hi et farà sentir que flotes a l'aire."


Només per als veïns rics

Una sensació, però, que no podran tenir tots els habitants d'Embassy Gardens, perquè, més enllà de l'excentricitat que pugui representar i de la poca sostenibilitat de la seva construcció i trasllat, l'Sky Pool també és objecte de controvèrsia pel biaix de la seva exclusivitat.

I és que si els promotors asseguren que és "exclusivament per als residents i els seus convidats", resulta que això no és del tot cert, perquè una part dels residents no té accés a la piscina ni a altres equipaments del complex.

 


Són els residents amb ingressos baixos, per als quals, per llei, cal reservar un percentatge d'habitatges de les noves promocions.

A Embassy Gardens són els veïns de 260 dels 1.500 apartaments, que a preu de mercat costen a partir de 735.000 euros.

L'empresa que gestiona el complex ho justifica amb l'argument que no paguen cap quota.


Crítiques a Ballymore per no retirar material inflamable

A les xarxes socials, alguns usuraris també han criticat que Ballymore Group hagi estat capaç de dur a terme una obra tan complexa, de quatre anys, però que en aquest temps no hagi estat capaç de retirar d'una altra promoció, New Providence Wharf, un revestiment semblant al de la Torre Grenfell que es va incendiar a Londres el 2017, amb l'argument que és "extremadament complicat".

El revestiment de la façana de la Torre Grenfell, prohibit, que contenia polietilè, va contribuir a escampar les flames per tot l'edifici, on van morir gairebé 80 persones.

ARXIVAT A:
Regne UnitArquitectura
Anar al contingut