Acció dels lletrats de l'administració de justícia a Vitòria (EFE/L. Rico)

Desenes de jutjats, pràcticament aturats per la vaga dels lletrats

Alguns jutges alerten que hi ha judicis que no es podran tornar a fer fins d'aquí mesos
Enllaç a altres textos de l'autor

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat
TEMA:
Judicial

Des de fa dotze dies, desenes de jutjats de Catalunya estan pràcticament aturats per la vaga dels lletrats de l'administració de justícia (LAJ) que es fa a tot l'estat espanyol. Una protesta de caire indefinit que va començar el 24 de gener i que, si res no canvia, encara es podria allargar molt més.

La reunió d'aquest dimecres al matí, convocada a Madrid pel Ministeri de Justícia amb els secretaris de govern dels Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes de l'estat espanyol, no ha aconseguit que els dos sindicats de lletrats decideixin aixecar la protesta. El ministeri diu que en els propers dies convocarà al comitè de vaga per parlar.

Segons la portaveu de la Unió Progressista de Lletrats de l'Administració de Justícia (UPSJ), Patricia Gimeno, el ministeri fins ara no ha citat directament els sindicats i "la resolució del conflicte ha de passar pel comitè de vaga":

"El ministeri nega els pactes de millores salarials a què vam arribar a l'abril del 2022. És una situació inaudita".

Una de les protestes que han convocat els lletrats de l'administració de justícia

Què són els lletrats de l'administració de justícia i per què es queixen?

El cos de lletrats de l'administració de justícia que hi ha a tot l'estat espanyol és de 3.800 persones, a Catalunya es tracta d'una plantilla d'uns 660. A l'hora de veure quin és el seguiment de la vaga hi ha disparitat de dades.

Mentre el Ministeri de Justícia fixa el seguiment de la vaga entre un 20 i un 30% de la plantilla en funció del dia, els sindicats convocants eleven aquesta xifra al voltant del 80%. En el cas de Catalunya, diuen que és d'un 60%.

Els lletrats de l'administració de justícia --abans anomenats com els secretaris judicials-- són funcionaris públics, un cos superior de caire jurídic. Són una peça clau perquè un jutjat funcioni correctament: s'encarrega de la direcció i organització.

Al lletrat li corresponen diverses funcions, com per exemple, la de fedatari públic, la resolució de qüestions processals no reservades als jutges, la tramitació de procediments, la gestió de les consignacions i fiances ingressades en el compte del jutjat,... Els sindicats de lletrats asseguren que, des de l'any 2009, el col·lectiu ha assumit noves funcions, fins llavors atribuïdes als jutges, que mai s'han reflectit en un augment de sou.

Togues penjades als jutjats de Lugo en una protesta dels lletrats de l'administració de justícia (Europa Press / Carlos Castro)

Com està afectant la vaga dels LAJ?

Suspensions i cancel·lacions de judicis, vistes o compareixences; la paralització de procediments judicials i la no admissió de noves demandes són algunes de les conseqüències de la vaga dels lletrats de l'administració de justícia. Aquí, una vegada més hi ha disparitat de dades entre les que dona el Poder Judicial (CGPJ) i les que donen els sindicats.

Pel que fa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), només ha pogut recopilar les dades de l'afectació de la vaga d'una setmana, la que va del 30 de gener al 3 de febrer. Segons el tribunal, a Catalunya hi ha hagut 2.259 d'actuacions processals suspeses, de les quals 1.600 a la demarcació de Barcelona, 167 a la de Girona, 48 a la de Lleida i 444 a la de Tarragona.

En canvi, segons la Unió Progressista de Lletrats de l'Administració de Justícia (UPSJ), en gairebé dues setmanes de vaga, del 24 de gener al 3 de febrer, a Catalunya s'han suspès 12.000 judicis, vistes o compareixences; 720.000 procediments judicials estan aturats i 15.000 demandes noves presentades als jutjats encara no han estat admeses.

Concentració de lletrats de l'administració de justícia al Palau de Justícia de Bilbao (Europa Press)

Quins són els àmbits judicials on més es nota la vaga dels LAJ?

Els jutjats de família són un dels més afectats. Als de Barcelona, "durant la setmana s'hi han suspès 135 actuacions processals", segons explica Regina Selva, jutge del jutjat de primera instància número 18 de Barcelona, delegada dels jutjats de Família.

Això suposa "un retard entre cinc i sis mesos perquè el cas es torni a assenyalar". Un retard que cada dia que passa, segons la jutge, es va fent cada cop més gran i que afecta les famílies que estan amb algun tràmit al jutjat.

Què suposa a la pràctica? En alguns dels casos afectats, com per exemple els de divorci, en no poder oficialitzar la separació de les dues persones, els afectats no poden anar al banc per fer la separació dels comptes i queda pendent el règim de custòdia dels fills.

En els jutjats mercantils no s'hi celebra cap judici des de fa dues setmanes. El magistrat del jutjat mercantil 11 de Barcelona, José María Fernández Seijo, explica que "l'usuari ho està notant, hem d'acostumar-nos-hi, de la mateixa manera que en la vaga de metges l'atenció no urgent s'alenteix, aquí igual".

El mateix passa en l'àmbit dels jutjats socials que porten casos laborals. El magistrat del jutjat social 3 de Barcelona, Xavier Gonzàlez de Rivera, diu que ha hagut de "suspendre judicis tres dies a la setmana, però hi ha altres jutjats socials que n'han hagut de suspendre cada dia".

En alguns casos, els judicis suspesos es tornaran assenyalar per a finals de l'any 2024. Els magistrats entrevistats per TV3 diuen que intentaran donar prioritat a aquests casos.

Són suficients els serveis mínims?

Com tota vaga laboral en l'àmbit públic, hi ha fixats uns serveis mínims per a casos urgents. Com per exemple, casos que afecten els drets fonamentals, com les causes amb presos en l'àmbit penal i la desaparició de menors en l'àmbit dels jutjats de família.

Diversos jutges consultats per TV3 apunten, com el magistrat del jutjat social 3 de Barcelona, que cal replantejar els serveis mínims. Consideren que cal "un toc d'atenció" perquè s'haurien d'ampliar per poder incloure també altres procediments que, tot i no ser urgents, generen molt d'impacte al ciutadà.

Casos judicials d'àmbit laboral com les demandes per modificació de les condicions de treball, conciliació familiar o vacances. Situacions molt angoixants a les quals no s'hi pot donar una solució ràpida.

Mentrestant, a la Ciutat de la Justícia, és fàcil trobar-hi cada dia usuaris afectats: persones que han anat al jutjat perquè estaven citades però no han pogut fer el tràmit per la vaga dels LAJ.

Els lletrats que fan vaga no estan obligats a informar el dia abans si en faran i, fins al mateix dia al matí, no es pot saber si un judici o una vista s'acabarà fent o no.

Pel que fa als advocats, el Consell de l'Advocacia Catalana insta el Ministeri i les organitzacions convocants de l'aturada de lletrats de l'administració de Justícia a "arribar a un acord que permeti la desconvocatòria de la vaga al més aviat possible i el retorn immediat a la normalitat als jutjats".

ARXIVAT A:
Judicial
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut