Juan Espadas ha votat aquest matí a Sevilla, ciutat de la que és alcalde (EFE/Raúl Caro)
Juan Espadas a Sevilla, ciutat de la qual és alcalde (EFE/Raúl Caro)

Susana Díaz perd el pols amb Juan Espadas i no serà la candidata del PSOE a la Junta

L'alcalde de Sevilla aconsegueix més del 55% dels vots dels militants socialistes andalusos i serà el candidat del PSOE a la Junta d'Andalusia

Actualitzat

Juan Espadas, alcalde de Sevilla, ha guanyat les primàries socialistes a Andalusia amb el 55,19% dels vots, una ampla distància sobre l'expresidenta andalusa, Susana Díaz, que ha aconseguit el 38,43% dels vots.

Espadas i Díaz eren els dos favorits a encapçalar la candidatura socialista a la Junta, però hi havia un tercer candidat, el catedràtic Luis Ángel Hierro, que finalment ha obtingut el suport del 5,4% dels militants.

Amb el suport majoritari a Juan Espadas, els més de 45.000 militants socialistes andalusos han evitat anar a una segona volta de les primàries.

La candidatura d'Espadas ha estat la més votada a cinc de les vuit províncies andaluses. Díaz ha guanyat a les províncies d'Almeria, Còrdova i Màlaga.

Susana Díaz ha aconseguit el suport del 38% dels militants socialistes andalusos
Susana Díaz ha aconseguit el suport del 38% dels militants socialistes andalusos (EFE/Fermín Cabanillas)

Amb la victòria d'Espadas, Pedro Sánchez surt reforçat després del seu enfrontament amb Susana Díaz. Rafael Simancas, secretari general del grup socialista al Congrés, ha dit que "a Madrid es respectarà" la decisió que prenguin els socialistes andalusos en aquestes primàries. Simancas ha dit que aquestes són unes primàries "obertes, democràtiques i netes com totes les que s'han fet al PSOE".

A Twitter, el PSOE ha felicitat Juan Espadas i ha lloat els militants andalusos i la "democràcia interna" del partit:

 


La proclamació oficial d'Espadas serà el 17 de juny, un cop es confirmin els resultats definitius.

Susana Díaz ha estat secretària general del PSOE andalús des del 2013 i va ocupar la presidència de la Junta d'Andalusia del 2013 al 2019.

Un cop s'han fet públics els resultats de les primàries, Díaz ha reconegut la derrota i ha anunciat que farà "un pas al costat". No deixarà la secretaria del PSOE andalús, però tampoc es presentarà a la reelecció. 

ARXIVAT A:
PSOESusana Díaz Andalusia
Anar al contingut