Alexis Codina a la sortida de Sota del Real

Surten de la presó Ferran Jolis i Alexis Codina, detinguts en l'operació Judes

Després d'estar més de tres mesos a Soto del Real acusats de terrorisme, l'Audiència Nacional ha decretat la seva llibertat sota fiança

Actualitzat

Després de tres mesos a la presó i de passar Nadal i Sant Esteve a Soto del Real, Ferran Jolis i Alexis Codina han quedat en llibertat. Són dos dels nou CDR detinguts durant l'operació Judes el 23 de setembre. Ja només queden a la presó dos dels set empresonats inicialment.

Jolis i Codina han sortit en llibertat provisional després de fer efectives fiances de 5.000 i 10.000 euros. L'Audiència Nacional va decretar aquest dijous la seva llibertat sota fiança, com ja va fer fa una setmana amb tres detinguts més.

Els alliberaments de les últimes setmanes contrasten amb les acusacions que els van portat a la presó. Durant les primeres setmanes d'empresonament hi va haver una forta pressió mediàtica i es van filtrar escrits contundents de la Fiscalia que fins i tot qualificava els detinguts de formar part d'un "grup terrorista d'índole secessionista català".

 

A Alexis Codina, el van empresonar amb sis persones més per delictes molt greus: pertinença a organització terrorista, tinença d'explosius i conspiració per a la comissió d'estralls. La Fiscalia i de la Guàrdia Civil asseguraven que a casa seva tenia un laboratori d'explosius clandestí. La Guàrdia Civil va arribar a publicar el vídeo de l'operació a la xarxa:

 

Tres mesos després, l'Audiència Nacional qüestiona l'existència d'una organització terrorista i també que hi pertanyi Codina. L'han deixat en llibertat amb fiança de 10.000 euros. Per prendre aquesta decisió han tingut en compte que en la pericial preliminar que van presentar els especialistes en explosius de la Guàrdia Civil no consta que hi trobessin explosius, sinó substàncies precursores.

Els investigadors tampoc van trobar termita ni altres explosius. Tampoc goma-2 o bombes, com van afirmar líders del PP i Ciutadans. Sí que van trobar, segons l'Audiència, documents amb informació per elaborar explosius.

 

Ferran Jolis ha estat més de tres mesos a Soto del Real

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va demanar al president Torra a finals de setembre una condemna rotunda de qualsevol tipus de violència en l'independentisme. Ara, Torra reclama a Sánche una disculpa:

 

El tribunal diu que ara per ara té un coneixement ampli del cas, però també limitat d'algunes actuacions que estan investigant-se. Assegura que no pot pronunciar-se sobre la naturalesa terrorista dels fets. Perquè tampoc veu clara l'existència d'una organització terrorista.

El parer de la Fiscalia no era deixar Codina en llibertat, però tampoc s'hi ha oposat: ja no veu que hagi participat en la fabricació i tinença d'explosius.

Advocats com Jordi Pina, que exerceix la defensa de Jordi Sànchez al judici del procés, han criticat com es fan els atestats de la Guàrdia Civil:

 

En el cas de Ferran Jolis, la fiança ha estat de 5.000 euros. Ho ha determinat la jutge que substitueix l'instructor del cas, al·legant que l'investigat no va tenir contacte amb explosius. I la Fiscalia tampoc s'hi ha oposat.

Elsa dvocats d'Alerta Solidària ja han anunciat que exigiran responsabilitats per les detencions:

 

 

ARXIVAT A:
Operació JudesCDR
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut