Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Surten a la llum les dues pistoles que portava Companys quan va marxar a l'exili

Van estar 70 anys amagades en una capsa de sabates i 9 custodiades pels Mossos d'Esquadra: ara, surten a la llum les dues pistoles que portava Lluís Companys quan va marxar a l'exili

Genís CormandActualitzat
TEMA:
Memòria històrica

Una pistola Astra 300 de 9 mm. Una pistola petita, Victoria 1911, de 6,35 mm. Uns carregadors i cent bales de calibres diferents. Les portava Lluís Companys quan va marxar precipitadament de Barcelona, del Palau de les Heures de Collserola, 48 hores abans que les tropes de Franco ocupessin la ciutat.

Quatre-cents mossos d'esquadra van custodiar el president Companys en direcció a Sant Hilari Sacalm. Es va hostatjar al castell medieval de Mas Saleta, requisat per la Generalitat. S'hi va estar uns dies, i va ser quan va decidir donar les dues pistoles a una de les persones que l'acompanyava. Li va demanar que les guardés. Companys no se les volia emportar camí de l'exili.

La persona de confiança del president les va guardar a casa en una capsa de sabates durant 70 anys, amb una llegenda senzilla: "No toqueu".

 

Dècades després, el fill en va informar a Presidència de la Generalitat, i finalment, la informació va acabar a mans de Josep Lluís Alay, historiador i director de Patrimoni, Arxius i Museus de l'Ajuntament de Barcelona. Alay es va entrevistar amb el fill de l'acompanyant de Lluís Companys i van convenir notificar-ho a un jutge i als Mossos d'Esquadra, que es van quedar les pistoles en custòdia. Però, en aquell moment, encara, el fill no volia que es fes públic.

Fa poques setmanes, el fill es va posar en contacte amb el periodista Xevi Xirgo, pròxim a l'historiador Josep Lluís Alay. Els caps es van lligar i van convenir tots tres que es faria públic el contingut de la capsa coincidint amb el vuitanta aniversari de l'afusellament de Companys.

El 1939 eren moments molt convulsos. Josep Lluís Alay explica que "al final i al principi de la Guerra Civil, era habitual que molts polítics adoptessin mesures d'autodefensa i que portessin pistola". Lluís Companys es podia sentir permanentment amenaçat.

 

El contingut de la capsa dona fe de la por i la tragèdia de la guerra i les precaucions que havien d'adoptar també els alts càrrecs republicans. El final de Companys va ser al cap d'un any i mig, el 15 d'octubre de 1940, al castell de Montjuïc, afusellat pels militars franquistes.

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut