Chelsea Manning en una imatge de l'any 2010 (Reuters)
Chelsea Manning en una imatge de l'any 2010 (Reuters)

Surt de la presó l'exsoldat Chelsea Manning, responsable de la filtració a Wikileaks

Manning, responsable de la filtració més gran de la història militar dels Estats Units, queda en llibertat després que Obama li rebaixés la pena de 35 anys a 7

RedaccióActualitzat

Chelsea Manning, l'exsoldat dels Estats Units que va filtrar milers de documents classificats a Wikileaks, ha quedat en llibertat. Ha sortit de la presó militar on havia de complir una condemna de 35 anys. En els darrers dies Manning ha agraït el suport rebut aquests anys, que l'han ajudat a mantenir-se viva.

Només sortir del centre penitenciari, l'exsoldat ha tuitejat una foto dels seus peus amb les paraules: "Primeres passes de llibertat"

 


 

L'expresident Obama va commutar-li la sentència just abans d'abandonar el càrrec, adduint que era desproporcionada. Manning, que ha estat 7 anys entre reixes, assegura que ara vol lluitar pels drets dels transgènere.

Va denunciar abusos de l'exèrcit dels Estats Units

Camuflats en un CD de música de Lady Gaga. Així és com des d'una base de Bagdad, l'any 2010, Manning va filtrar a Wikileaks més de 700.000 documents classificats, documents confidencials que qüestionaven el respecte dels drets humans a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan, i vídeos com el que mostra aquesta fotografia, d'una matança de civils i de dos periodistes.

 

Un cop reclosa i després de mesos d'aïllament, va començar un tractament de canvi de sexe i va canviar-se de nom, de Bradley a Chelsea. Ja com a Chelsea, va demanar clemència i va intentar suïcidar-se dos cops.

 

Heroïna per als uns, traïdora per als altres

Donald Trump va criticar la decisió d'Obama de reduir-li la pena. Segons va declarar l'actual president, Manning és una "traïdora desagraïda" i va deixar clar que mai l'hauria posat en llibertat.

 


Chelsea diu que ara vol treballar per millorar la vida dels altres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut