Supressió de les autonomies i protecció de la "família natural": el programa de Vox

A Andalusia ha promès tancar Canal Sur i crear una Conselleria de la Família

Josep Maria CampsActualitzat

Vox ha aconseguit 12 escons al Parlament d'Andalusia amb un programa electoral molt reduït en el qual destaquen les promeses de reduir la despesa política i impedir "l'enxufisme i la digitocràcia".

En aquest programa per a Andalusia, també exigeixen la supressió d'organismes "superflus", que anomenen "administració paral·lela", com, per exemple, la televisió autonòmica Canal Sur.

Lliguen això a una reducció d'impostos com l'IRPF i la supressió dels de patrimoni i successions, entre d'altres. També proposen el xec escolar perquè els pares escullin directament escola.

Notícia relacionada: Vox, el partit que ha crescut a base de querelles polítiques mediàtiques


Fomentar la natalitat

I prometen també la creació d'una Conselleria de la Família, que fomenti la natalitat, protegeixi les famílies nombroses i promogui la conciliació laboral.

En paral·lel, reclamen la derogació de les lleis andaluses de memòria històrica i de drets LGTBI, que consideren que "atempten contra la llibertat de pensament i la igualtat".

Caldrà veure si, en la formació d'una hipotètica coalició, Vox aconsegueix que el PP i Cs acceptin alguna o algunes d'aquestes mesures a canvi del seu suport.

Notícia relacionada: Vox fitxa Bannon, cap de campanya de Trump, perquè els assessori

 

"100 mesures per a l'Espanya viva"

Però un dels objectius principals d'aquest partit és la supressió d'autonomies com l'andalusa, on ha aconseguit la primera representació política important.

Ho especifica de manera diàfana en el programa electoral "Per a tot Espanya", que va fer públic en el míting d'octubre a Madrid amb el títol "100 mesures per a l'Espanya viva".

El punt 6 és ben clar:

"Transformar l'Estat autonòmic en un Estat de dret unitari que promogui la igualtat i la solidaritat, en comptes dels privilegis i la divisió. Un sol govern i un sol Parlament per a tot Espanya. Com a pas previ: devolució immediata a l'Estat de les competències d'Educació, Sanitat, Seguretat i Justícia, i limitar al màxim la capacitat legislativa autonòmica."

En aquesta línia, proposen una reforma electoral que inclogui el districte únic a tot Espanya, a més de centralitzar les compres d'àmbits com la sanitat pública, entre altres mesures.

Notícia relacionada: Vox reuneix 10.000 persones amb un missatge contra l'independentisme i la immigració​

 

Prohibir els partits independentistes

És un programa que deixa també ben clar, en els dos primers punts, que volen començar aquesta recentralització per Catalunya, no només suprimint l'autonomia, sinó també prohibint l'independentisme:

"1 - Suspensió de l'autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme i la depuració de responsabilitats civils i penals."

"2 - Il·legalització dels partits, associacions i ONGs que persegueixin la destrucció de la unitat territorial de la Nació i de la seva sobirania."

Notícia relacionada: El Suprem desestima la petició de Cuixart d'expulsar Vox de la causa del procés​
 

"Protecció de la família natural"

A banda de la recentralització, Vox centra el seu programa en la lluita contra els immigrants il·legals, en una reducció radical del pes de l'Estat en l'economia i en la defensa de la "família natural", concepte que no es defineix de manera massa clara.

En la línia del que ha proposat a Andalusia, reclama la creació d'un Ministeri de la Família per gestionar aquesta defensa:

"Creació d'un Ministeri de Família. Promulgació d'una llei orgànica de protecció de la família natural que la reconegui com a institució anterior a l'Estat."

En la línia de la "família natural", proposen suprimir l'avortament i les operacions de canvi de sexe de la sanitat pública, i també la "defensa de la vida des la concepció fins a la mort natural", tot i que no reclamen explícitament il·legalitzar l'avortament ni tampoc l'homosexualitat.

En cultura, i a més de prioritzar el castellà en l'educació i en l'administració en general, advoquen per la protecció de la tauromàquia amb una llei específica, i també de la caça com a "activitat necessària i tradicional del món rural".

Notícia relacionada: Pedro Sánchez afirma que Torra és tan "racista i ultraconservador" com Vox​
 

Immigració lligada a l'economia

Sobre immigració, proposen deportar tots els immigrants il·legals o que hagin delinquit, suprimir l'arrelament per regular-los, i limitar-la a les necessitats de l'economia.

En economia, prometen sobretot reduir despesa pública i impostos, amb una rebaixa "radical" de l'IRPF i convertint tot el sòl en urbanitzable. Les mesures contra l'atur passen per incentius fiscals a les empreses i als autònoms.

També fer un pla hidrològic basat en els principis de la "solidaritat i el bé comú" i, en pensions, proposen un sistema mixt, públic i privat.

 


"Recuperar la sobirania" jurídica

Pel que fa a l'àmbit internacional, Vox reclama que Espanya recuperi "la sobirania nacional en l'aplicació de les sentències dels nostres tribunals", i abandonar els organismes supranacionals que siguin "contraris als interessos d'Espanya".

En gairebé l'única referència a un altre país, proposen la creació d'una agència per a l'ajuda de les minories cristianes amenaçades, a "imitació" de l'Hongria governada per Viktor Orbán.

A més, hi ha tota una sèrie de punts destinats a defensar les víctimes del terrorisme i també, a la desarticulació "efectiva" d'ETA.

Noticia relacionada - "No puedo vivir sin ti": Vox, Coque Malla, la cocaïna i l'amor homosexual


Un partit "regenerador" que parla de "reconquesta"

En públic, Vox es presenta com un partit "regenerador" i no reivindica explícitament el franquisme en el seu programa.

Però la retòrica que utilitzen els seus líders, amb conceptes com la "reconquesta", i el tipus de mesures que proposa coincideix en molts punts amb valors i amb polítiques que van ser vigents durant la dictadura franquista i que, en alguns casos, entren en conflicte directe amb la Constitució espanyola.

ARXIVAT A:
VoxAndalusia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut