La tomba de Franco, coberta de flors el 20 de novembre (EFE)
La tomba de Franco, coberta de flors el 20 de novembre (EFE)

El Suprem admet un recurs de la família Franco que demana anul·lar l'exhumació

Els nets del dictador li reclamen que freni el trasllat del cadàver del dictador com a mesura cautelar

Actualitzat

La sala tercera del Tribunal Suprem espanyol ha admès a tràmit un recurs presentat pels nets de Francisco Franco contra l'acord del Consell de Ministres per exhumar el seu cadàver del Valle de los Caídos.

El recurs demana que s'anul·li aquest acord aprovat el 8 de novembre, i també que, fins que el tribunal no dicti sentència, quedin frenats els efectes de l'acord com a mesura cautelar.

Notícia relacionada - Les tombes de dictadors arreu del món: de la discreció a la megalomania


"Cas únic"

El recurs el basen en les suposades "irregularitats" del procediment engegat pel govern espanyol, aplicant un esquema de "cas únic" que només afecta el cadàver del dictador, i no totes les persones que hi ha enterrades allà.

El recurs l'haurà de resoldre la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del Suprem, un tribunal de 6 jutges presidit per Jorge Rodríguez-Zapata, considerat de tendència conservadora.

Notícia relacionada: Un home profana la tomba de Franco amb pintura vermella


"Un dany irreparable"

Les mesures cautelars demanades impliquen que no continuïn endavant les instruccions donades pel govern espanyol a la Comunitat de Madrid i a l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial per preparar l'exhumació.

Segons el recurs presentat pels nets de Franco, si es fes aquesta exhumació i després el Suprem els donés la raó, s'hauria produït un "dany irreparable".

Notícia relacionada - Aamer Anwar: "El general Franco estaria orgullós de l'Espanya contemporània"


Advocat fill de ministre falangista

Segons el digital "El Español", que ha avançat la notícia, del recurs en nom dels nets del dictador se n'ha encarregat l'advocat Luis Felipe Utrera-Molina, fill del falangista i ministre franquista José Utrera-Molina.

Aquest advocat també és el marmessor que s'ha encarregat de repartir l'herència de la viuda de Franco, Carmen Polo, entre els seus nets. Aquests ja van dir a l'agost que esgotarien tots els recursos per intentar impedir l'exhumació.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut