Cotxes circulant per la ronda de Dalt de Barcelona, via exclosa de la ZBE (EFE/Enric Fontcuberta)

Suport de Londres, París, Roma i Milà a la ZBE de Barcelona, anul·lada pel TSJC

Carta oberta de les quatre ciutas europees, que defensen que "els jutges no poden obligar els governs a retrocedir"

RedaccióActualitzat

Tres capitals europees, Londres, París i Roma, i també Milà, han fet públic el seu suport a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona, anul·lada en primera instància per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En una carta oberta publicada aquest diumenge, les autoritats polítiques de les quatre metròpolis asseguren que la decisió del TSJC va en contra "del consens científic i, sobretot, del sentit comú internacional".

"Enmig d'una emergència climàtica i sanitària, els jutges no poden obligar els governs a retrocedir."

Defensen, a més, que "prioritzar el dret a la salut és el nou sentit comú que comparteixen les grans ciutats europees i la comunitat científica"; i que "el dret a respirar un aire net i el dret a una mobilitat sostenible han d'estar en el centre de les polítiques urbanes".

(CCMA)

En aquest sentit, argumenten que unes 800.000 persones moren cada any a Europa a causa de la contaminació urbana, i que la directiva europea sobre qualitat estableix que protegir la salut "és una obligació, no una opció".

Recorden també que unes 300 ciutats europees han implantat ZBE "perquè l'evidència científica ha demostrat que és una mesura que salva vides".

L'ordenança que estableix la ZBE de Barcelona va aprovar-se el desembre de 2019 (ACN/Àlex Recolons)

"L'aire que respirem i la nostra salut estan en joc. Com a representants de les ciutats europees, tenim la responsabilitat de protegir la salut pública i garantir el dret a respirar aire net", conclou la carta.

L'ordenança municipal que estableix la ZBE, ara anul·lada pel TSJC amb una sentència que es pot recórrer, va ser aprovada el 20 de desembre de 2019.

Senyal indicatiu de la ZBE de Barcelona en un accés a la ronda Litoral (ACN/Aina Martí)

Es dona la circumstància que la sentència del TSJC anul·lant la ZBE de Barcelona -que no ha entrat en vigor perquè no és ferma- va arribar tres dies després que ajuntaments, diputacions i gestors d'infraestructures de Catalunya signessin l'Acord per a la Millora de la Qualitat de l'Aire a Catalunya, pel qual s'amplia a les poblacions de més de 20.000 habitants l'obligació de disposar de ZBE que la llei espanyola estableix per als municipis de més de 50.000 habitants.

La mesura afecta 67 municipis, que hauran de tenir ZBE abans que acabi 2025.

 

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaMedi ambientTSJCContaminació
Anar al contingut