Supervivents del 17A, decebuts amb la sentència, reclamen ser reconeguts com a víctimes

Els lletrats de l'acusació de les víctimes estan decebuts perquè només s'han jutjat els fets d'Alcanar i tampoc s'ha volgut investigar la responsabilitat de l'Estat en el control dels moviments d'Es-Satty

RedaccióActualitzat

La sentència de l'Audiència Nacional que ha condemnat amb penes de fins a 53 anys de presó els tres acusats de formar part de la cèl·lula jihadista dels atemptats del 17 d'agost del 2017 no ha satisfet els lletrats que exercien l'acusació.

El fet que no se'ls hagi jutjat per assassinat, ja que els tres acusats no van ser al lloc dels atropellaments massius ni se'ls atribueix l'autoria material de les 16 morts i els més de 140 ferits, ha decebut les víctimes representades.

La sentència reconeix 315 víctimes dels atemptats, entre Alcanar, Cambrils, la Rambla i també la Zona Universitària de Barcelona. Les associacions, però, asseguren que n'hi ha moltes més.

Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme, diu que la sentència no és suficient per reparar les víctimes i presentaran recurs.

"Tot i que les penes de presó del jutge siguin superiors a les que demanava la Fiscalia, creiem que la sentència es queda curta en altres qüestions. No es reconeixen els assassinats ni el que van fer els companys dels condemnats"

L'advocat dels quatre agents de Mossos d'Esquadra ferits a Cambrils i Subirats, José Antonio Bitos, diu que no "està sorprès" però sí "decebut" per la sentència:

"Tot i que es recullen les situacions de Rambla i Cambrils, no s'ha obtingut una sentència o procediment judicial sobre aquests fets, si són o no responsables. La sentència diu que no, malgrat pertànyer a la mateixa cèl·lula terrorista".  


Miguel López Montoro era el 17 d'agost al centre de Barcelona amb la seva filla. La furgoneta dels terroristes va envestir-lo, i va resultar ferit. Ella encara arrossega seqüeles psicològiques.

"La meva filla, al no tenir cap seqüela física, no se la reconeix enlloc. Ara bé, les víctimes hem estat utilitzades políticament. I això fa molt mal".


Carme Dolz va viure l'atemptat de Cambrils amb el marit i les filles, però no estan reconeguts com a víctimes. Denuncia que s'han sentit molt oblidats per les institucions.

"No ha estat fàcil accedir a les institucions o a tenir un grup de psicòlegs especialitzats. Amb la sentència comprovarem si això dona peu a altres persones a ser considerades víctimes del terrorisme."


La sentència admet que les víctimes han estat les grans oblidades durant la instrucció del cas. El tribunal, diu, ha intentat compensar aquest oblit reconeixent a les víctimes el seu dret a personar-se en el judici.

Malgrat que el jutge instructor no va trobar indicis de criminalitat per jutjar els 3 condemnats per la seva participació directa en els atacs de Barcelona i Cambrils, diu que les víctimes tenen dret a ser reconegudes com a tals.

El fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso, s'ha felicitat per la sentència condemnatòria i s'ha referit a les víctimes: "La dignitat, la memòria i el reconeixement cap a elles. Aquesta sentència condemnatòria, en tot allò que les pugui reparar moralment, crec que se les repara". No és habitual que el ministeri públic faci aquest tipus de valoracions.

L'ombra d'Es-Satty

L'advocat dels familiars del nen de tres anys mort a la Rambla, Jaume Alonso-Cuevillas, ja ha anunciat un recurs a la sentència perquè no fa cap referència a la possible responsabilitat dels serveis d'intel·ligència en el control dels moviments d'Es-Satty, l'imam de Ripoll, l'ideòleg dels atemptats:

"Es tractava d'una cèl·lula terrorista monitoritzada pel Centre Nacional d'Intel·ligència. En el cas de l'imam Es-Satty, està més que acreditat que tenia contactes amb els serveis, que l'havien visitat quan era a la presó, li van revocar l'ordre d'expulsió i li van donar el permís de residència. Per tant, una negligència gravíssima de l'Estat espanyol. A més, com tots els estats europeus, està obligat per reglament a controlar la venda de precursors d'explosius."


L'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, també creu hi ha molts aspectes que no s'han volgut investigar, com ara "la possible relació de l'imam de Ripoll amb el CNI i el Ministeri de l'Interior".

"Ni el procediment ni la sentència no han servit per posar en evidència tota la trama que hi havia al darrere dels atemptats. Les ferides es tanquen quan se sap tota la veritat, i la sentència no va més enllà a buscar-la."

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut