Superar l'abisme dels deutes: més famílies s'acullen a la llei de segona oportunitat

Pensada per a particulars, autònoms i petits empresaris, a Catalunya el 2020 s'hi van acollir gairebé 3.000 persones

Bernat RexachActualitzat

Cada vegada més persones s'acullen a la llei de la segona oportunitat, que permet cancel·lar els deutes i començar de zero. Una llei que es va aprovar fa sis anys per rescatar famílies insolvents en situació límit, però que encara avui és força desconeguda. Està destinada a particulars, autònoms o petits empresaris. I en la majoria de casos, s'acaba cancel·lant el 100% del deute, prèvia liquidació, si n'hi ha, del patrimoni que es tingui, com un pis o un cotxe.

Cal ser el que s'anomena un deutor "de bona fe", un requisit que compleix la immensa majoria dels sol·licitants.


"Puc tornar a ser feliç"

És el cas de la Montse Moreno, veïna de Terrassa. Era administradora d'una petita empresa familiar, fins que la cosa es va torçar i va començar a acumular deutes que no podia pagar.

Amb el pis embargat i dos fills, un amb un trastorn d'autisme, ella i el seu marit es van veure literalment a l'abisme.

Montse Moreno (TV3)

Moreno explica: "Quan ens va passar tot això, ens trobàvem ofegats. Em sentia en una situació límit. Tot això passa factura a nivell psicològic, personal, familiar... jo em sentia com si se m'hagués acabat la vida, veia que era una persona jove sense possibilitat de sortir-me'n".

Va ser aleshores quan es va acollir a la llei de la segona oportunitat, de la mà d'un bufet d'advocats. Després de lliurar el seu pis, que era tot el que tenia, un jutge li va cancel·lar el deute restant, que sumava gairebé 250.000 euros.

La majoria de diners els devia a bancs. Ara ha començat una nova vida i ha recuperat les ganes de viure.

"Puc mirar al futur amb uns altres ulls, torno a tenir il·lusió, torno a optar a alguna cosa a la vida, puc tornar a ser feliç."


A l'hora d'aplicar aquesta llei, en la majoria de casos, els jutges exoneren el 100% del deute pendent, davant la constatació que no es pot pagar.

En altres casos -sempre valorant ingressos i despeses de les persones afectades- en condonen una part i recondueixen la resta perquè es pugui pagar.


"Tornar a començar"

Aquest és el cas de l'Eugènia Dinarès Archs, també veïna de Terrassa.

Els préstecs que havia anat demanant pel seu projecte d'emprenedoria i creixement personal se la van acabar menjant.

Treballava de funcionària, però cada mes havia de pagar més diners dels que ingressava. Fins que un advocat li va dir que no pagués res més i s'acollís a la llei de la segona oportunitat.

Eugènia Dinarès (TV3)

"Els cinc bancs on tenia un crèdit em van començar a trucar cada dia, són persones molt preparades per fer-te sentir culpable. Em vaig quedar bloquejada", recorda.

Una situació angoixant que va viure sense explicar-ho a ningú, ni tan sols a la seva família. "El més dur i el que més mal fa és viure-ho en soledat", explica, "perquè és un tema que avergonyeix, que la gent no vol explicar".

Quan es va veure amb l'aigua al coll, la llei de la segona oportunitat va ser el seu salvavides.

Tot i que ha de seguir pagant una quantitat mensual durant 10 anys, ja no és a la llista de morosos i pot començar de zero, explica alleujada.

"És un llarg camí, que no se'n surt en un any o en dos, però pots tornar a començar."

Un camí que s'ha de fer de la mà d'un advocat, que pot passar per mediadors i que pot acabar, finalment, amb la resolució d'un jutge. Segons el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), a Catalunya, l'any passat, es van acollir a aquesta llei gairebé 3.000 persones. És pràcticament un terç dels 8.500 casos registrats a Espanya.

 

Uns casos que es multipliquen any rere any a mesura que molta gent descobreix aquest procediment. De fet, es preveu que aquest 2021 gairebé doblin els de l'any passat.

 

Amb tot, encara són unes xifres que queden molt lluny de les registrades en altres països europeus com Alemanya, França o el Regne Unit, on el 2020 va haver-hi més de 100.000 casos.


"És com la màgia"

El vicedegà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez García, subratlla que "Catalunya ha estat pionera en aquesta reivindicació" i explica que "aquesta llei té el seu origen en una proposició que es va fer al Parlament i que es va enviar després al Congrés dels Diputats".

"La seva finalitat és que aquelles famílies que no tenen res puguin tornar a viure, tornar al circuit econòmic, tornar a fer vida normal. És com la màgia, poden tornar a viure i ser feliços".

Jesús Sánchez García, vicepresident del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona(TV3)


Alerten que es podria restringir la llei

Aquest dimecres, precisament, comença a Barcelona el primer congrés europeu sobre la llei de la segona oportunitat, organitzat pel Col·legi de l'Advocacia. I arriba en un moment en què està sobre la taula la modificació de la llei, per adaptar-la a una directiu europea. Els advocats, però, adverteixen que el govern espanyol vol introduir restriccions que suposarien "una pèrdua de drets" de la ciutadania.

L'avantprojecte planteja, per exemple, que no s'hi pugui acollir qui tingui determinades sancions administratives, quan a dia d'avui el llistó està posat en els delictes sòcio-econòmics. L'executiu, a més, també planteja que els deutes amb Hisenda o la Seguretat Social ja no es puguin condonar, com passa ara. Uns canvis que serien, segons els advocats, "un retrocés en una llei que comença a funcionar".

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut