El president del Partit Conservador i ministre sense cartera, Nadhim Zahawi (EFE/Neil Hall)
El president del Partit Conservador i ministre sense cartera, Nadhim Zahawi (EFE/Neil Hall)

Sunak acomiada el president dels tories i exministre d'Economia per un escàndol fiscal

El primer ministre britànic ha enviat una carta a Nadhim Zahawi on li diu que ha violat el codi de bona conducta ministerial per no pagar impostos

RedaccióActualitzat

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha destituït el president del Partit Conservador i ministre sense cartera, Nadhim Zahawi, arran d'un escàndol per irregularitats fiscals quan era ministre de Finances.

L'ara expresident tory va admetre fa uns dies que havia hagut de pagar una multa milionària a Hisenda, acusat d'evadir impostos. Li van detectar un error en la seva liquidació d'impostos de l'any 2000 i va haver de regularitzar la situació.

Zahawi va arribar a un acord amb Hisenda a l'estiu per pagar el deute pendent amb un recàrrec del 30%, que sumava un total de 4,8 milions de lliures (5,47 milions d'euros), segons va publicar el diari "The Guardian". La gravetat del cas va provocar moltes crítiques arreu i fortes pressions, sobretot de l'oposició laborista, perquè presentés la dimissió o fos acomiadat.

El primer ministre, Rishi Sunak
El primer ministre, Rishi Sunak, li ha comunicat la destitució per carta (EFE/Andy Rain)

Carta de destitució

Finalment, Sunak ha fet valer la seva autoritat i li ha comunicat la destitució per carta argumentant que "és clar que hi ha hagut una violació seriosa del codi de bona conducta ministerial".

A la carta, el primer ministre assenyala que, quan va arribar a Downing Street l'any passat, va prometre que el seu govern "tindria integritat, professionalisme i responsabilitat a tots els nivells".

Rishi Sunak també recorda que havia demanat a Laurie Magnus, assessor independent sobre la conducta ètica dels ministres, que investigués aquest cas.

Moltes veus havien demanat la renúncia de Zahawi (Reuters/Toby Melville)

Qui és Zahawi

L'ara expresident tory, de 55 anys, era una de les estrelles del partit, que havia format part de l'executiu britànic durant cinc anys, des de diferents ministeris. Va ser titular d'Economia l'any passat, després de presidir amb èxit el programa de vacunació contra la covid-19 durant la pandèmia.

El càrrec de president del Partit Conservador que ocupava és de caràcter honorífic i va ser nomenat per Sunak, que és qui té el poder real a la formació política.

Nascut a Bagdad en una família kurda, Zahawi va arribar als 11 anys al Regne Unit com a refugiat iraquià, fugint del règim de Saddam Hussein. Va aconseguir llicenciar-se com a enginyer químic per l'University College London, abans de dedicar-se al món empresarial i fundar la firma de demoscòpia YouGov el 2000.

Zahawi va ser assessor del novel·lista i polític conservador Jeffrey Archer, entre d'altres feines, i va entrar en política a les eleccions generals de maig de 2010, guanyant la circumscripció de Stratford-on-Avon, al nord-oest d'Anglaterra.

Vuit anys després, la llavors primera ministra Theresa May el va nomenar com a sotssecretari d'Estat per als Nens i les Famílies, abans que accedir al lloc de sotssecretari d'Estat d'Empresa l'any següent, ja sota el mandat de Boris Johnson.

Igual que Johnson, Zahawi va recolzar el Brexit al referèndum del juny del 2016 sobre la permanència o sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

 

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitRishi Sunak
Anar al contingut