Un mercat de Nadal a Zuric (Reuters/Arnd Wiegmann)

Suïssa aprova en referèndum el certificat Covid obligatori

Un 61% dels votants ha donat suport a la llei que permet aquest certificat de vacunació, que els opositors consideren un apartheid sanitari

Actualitzat
TEMA:
Covid-19

Els suïssos han donat suport aquest diumenge en referèndum a l'anomenada llei Covid-19, que ha permès l'ús del passi sanitari, amb el 61% dels vots.

El document que prova que una persona està immunitzada és obligatori, des del 13 de setembre, per entrar a restaurants, gimnasos, cinemes i grans esdeveniments culturals i esportius, però hi ha hagut molta oposició.

Es pot obtenir perquè s'han rebut les dosis necessàries de la vacuna, perquè ja s'ha superat la malaltia o perquè es té un test negatiu.

La població totalment vacunada està a l'entorn del 65% a Suïssa, per sota d'altres països de l'Europa Occidental.

El referèndum ha arribat en un moment de preocupació general per la nova variant òmicron, com recorden els defensors del certificat sanitari, però la campanya electoral ha estat tensa, amb moltes protestes en contra de la llei que fixa les mesures per lluitar contra l'expansió de la Covid.

Hi ha hagut atacs contra polítics, incloses amenaces de mort al ministre de Salut, Alain Berset, que des de fa dos anys personalitza la lluita contra la Covid i que ara està sota protecció policial.

Dos manifestants contra la llei sanitària a Zuric (Reuters/Arnd Wiegmann)

Repetició del referèndum

És la segona vegada en menys de sis mesos que els suïssos es posicionen sobre les mesures contra la Covid recollides a la llei que es va aprovar el març d'aquest any.

A la votació anterior, el suport a la llei va ser del 60%, molt similar al d'ara, com ja preveia l'últim sondeig fet a començament de novembre.

Tots els partits han donat suport al sí, excepte la dreta populista de la UDC.

El segon referèndum l'han promogut els opositors a la llei, perquè diuen que es tracta d'un "apartheid sanitari". El president de la UDC, Marco Chiesa, ha denunciat "una escissió entre els vacunats i els no vacunats", que considera que cal rebutjar.

ARXIVAT A:
Certificat Covid Covid-19 Coronavirus
Anar al contingut