La bandera suïssa a l'edifici del banc Crédit Suisse de Zuric (Reuters/Arnd Wiegman)
La bandera suïssa a l'edifici del banc Crédit Suisse de Zuric (Reuters/Arnd Wiegman)

Suïssa trenca la seva neutralitat històrica i congela els actius de Putin i Lavrov

Gir en la política exterior suïssa, que aplicarà de manera integral les sancions dictades per la UE

Actualitzat

Decisió històrica de Suïssa. El país helvètic ha trencat la neutralitat en què es basa la seva política exterior i aplicarà de manera integral el paquet de sancions dictades per la Unió Europea contra responsables polítics i militars russos.

D'aquesta manera, el govern suís ha anunciat que congela els actius financers del president rus, Vladímir Putin; del primer ministre, Mikhaïl Mixustin; del ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, i altres integrants del gabinet. La mesura afecta eventuals béns i comptes bancaris que puguin tenir les persones sancionades al país.

La invasió russa és "inacceptable des del punt de vista del dret internacional, de la política i de la moral", ha dit el president suís, Ignazio Cassis, en comunicar la decisió.

Les sancions, segons Suïssa, entraran en vigor de manera "immediata" i són conseqüència de les violacions del dret internacional de les quals el país helvètic els considera responsables.

El president suís, Ignazio Cassis, en comunicar la congelació dels actius de Putin i diversos membres del govern rus
El president suís, Ignazio Cassis, en comunicar la congelació dels actius de Putin i diversos membres del govern rus (EFE/Peter Schneider)


Trencament amb la política de neutralitat

Fins ara, el govern suís havia assumit les sancions dictades per la UE de manera parcial. Aquesta decisió trenca amb la tradició de neutralitat de Suïssa. El govern ha dit que reafirma la solidaritat amb Ucraïna i la seva gent.

El president suís ha explicat que el govern ha passat els darrers dos dies examinant les conseqüències de la decisió, tenint en compte el xoc que suposa amb la tradicional política de neutralitat.

La invasió russa a Ucraïna està capgirant paradigmes històrics en política internacional. Aquest dissabte, Alemanya va anunciar l'enviament de més armes, munició i equipament militar a Ucraïna, en una decisió que trenca amb la política mantinguda fins ara per part de Berlín de no enviar armament a països en guerra.

Hores abans que Suïssa prengués aquesta decisió, a Brussel·les, un portaveu de la Comissió Europea havia demanat al país helvètic "estar a l'alçada de les circumstàncies" i sumar-se plenament a les sancions financeres a Rússia.

Manifestació contra la invasió d'Ucraïna a Berna
Manifestació contra la invasió d'Ucraïna a Berna (Reuters/Arnd Wiegman)

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
Anar al contingut