Un dels cartells de la campanya per demanar la prohibició del burca
Un dels cartells de la campanya per demanar la prohibició del burca (EFE/urs Flueeler)

Suïssa prohibeix el burca i obliga a mostrar el rostre en públic, en un referèndum ajustat

Els ciutadans suïssos també han rebutjat crear un document d'identitat electrònic perquè el gestionarien empreses privades i no l'Estat

Redacció Actualitzat
TEMA:
Islam

Els ciutadans de Suïssa han aprovat en referèndum prohibir el burca, o vel integral, i ocultar el rostre en públic. El resultat de la votació ha estat molt ajustat: l'opció de prohibir el vel integral ha guanyat per un marge escàs del 52% dels vots emesos.

Fins ara, 17 de 26 cantons han aprovat la mesura, que necessitava una majoria tant en el percentatge de població com en el nombre de cantons.

La votació sobre la prohibició que les dones puguin vestir el burca en llocs públics l'ha promogut el partit d'extrema dreta UDC, amb el suport d'altres formacions conservadores.

Han argumentat que volen promoure la igualtat, la llibertat i la seguretat, perquè la prohibició, asseguren, pot impedir que s'obligui les dones a amagar el rostre o bé que ho facin amb objectius criminals o terroristes.

El govern suís i la majoria parlamentària s'havien oposat a la prohibició. També s'hi han oposat moviments socials i col·lectius feministes que consideren que prohibir aquesta vestimenta islàmica és una mesura "racista i sexista".

Manifestació contra la prohibició del vel integral a Ginebra
Manifestació contra la prohibició del vel integral a Ginebra (EFE/Christophe Bott)

El resultat de la votació obligarà a incloure la prohibició de portar burca a la Constitució i s'aplicarà a restaurants, botigues i qualsevol espai públic.

El govern considera que la prohibició del burca pot tenir efectes negatius en el turisme, una font important d'ingressos al país alpí, que rep molts visitants d'alt poder adquisitiu procedents de països islàmics.

La prohibició també afecta els participants en protestes i manifestacions públiques, que no podran ocultar la cara.


No a la cèl·lula d'identitat electrònica

Els ciutadans suïssos han decidit també aquest diumenge no autoritzar el govern a crear un certificat únic d'identitat electrònica. Aquesta identitat electrònica permetria l'accés a diversos serveis per internet.

La proposta s'ha rebutjat per un 64% dels vots. L'aspecte més criticat d'aquesta iniciativa és que l'emissió de la cèl·lula d'identitat electrònica la farien empreses privades i no seria responsabilitat de l'Estat.

Per poder emetre aquest document d'identitat electrònic, l'estat suís hauria de transferir dades personals de la població a organismes privats. Organitzacions civils i partits polítics d'esquerra s'han oposat frontalment a què aquestes dades es facilitessin a empreses privades perquè consideren que l'emissió de documents d'identitat ha de ser una responsabilitat exclusiva de l'Estat.

 

ARXIVAT A:
Islam
Anar al contingut