Suïssa manté l'experimentació amb animals: el 79% ho decideix en referèndum
Un ratolí a un laboratori de la Universitat de Zuric, el 7 de febrer (Reuters)

Suïssa manté l'experimentació amb animals: el 79% ho decideix en referèndum

Els ciutadans suïssos, en canvi, han aprovat prohibir qualsevol publicitat de tabac que puguin veure els menors d'edat

RedaccióActualitzat

Els suïssos han rebutjat aquest cap de setmana en referèndum prohibir l'experimentació amb animals als centres de recerca i a la indústria farmacèutica.

El resultat d'aquesta votació, proposada per grups ambientalistes, ha estat clar i rotund: un 79% dels votants ho ha rebutjat, mentre a favor només hi ha votat un 21%.


Govern, partits i indústria, en contra

El govern federal havia fet campanya contra la iniciativa, amb l'argument que aquesta experimentació és vital per al desenvolupament de les ciències mèdiques al país.

També ha fet campanya en contra el sector farmacèutic suís, format per grans multinacionals com Roche o Novartis, que es calcula que generen el 9% del PIB del país i la meitat de les exportacions.

En aquesta línia s'ha fet servir com a argument en contra que la prohibició frenaria el desenvolupament de medicaments al país i la sortida de molts investigadors.

Les entitats que han proposat la votació, que no han comptat amb la suport de cap partit polític, argumentaven que hi ha alternatives com l'ús de bioxips, les simulacions per ordinador i l'experimentació en humans amb dosis baixes.


Ho han rebutjat 4 vegades en 40 anys

És la quarta vegada que els suïssos són convocats per votar aquesta prohibició, i sempre ho han rebutjat: el 1985, pel 70%; el 1992, pel 56%, i el 1993, pel 72%.

El d'ara és, per tant, el resultat més contrari a adoptar aquesta mesura, que hauria convertit Suïssa en el primer país del món a prohibir l'experimentació animal.


Centenars de milers d'animals

Segons les estadístiques federals, el 2020 van morir més de mig milió d'animals a Suïssa en experimentacions mèdiques, la immensa majoria ratolins i animals similars.

En els registres també hi consten 4.600 gossos, 1.500 gats i 1.600 cavalls, a més de vaques, porcs, peixos i ocells, i també primats.

Les entitats animalistes denuncien que se sacrificaran 32 cadells de beagle
Cadells de gos beagle destinats a l'experimentació

El govern federal ha assegurat que gairebé la meitat dels animals no pateixen en morir i que fa 40 anys la xifra era de més de 2 milions d'animals morts cada any.

Ha admès, però, que a uns 20.000 animals sí que se'ls sotmet a experiments molt perjudicials, com per exemple, que els provoquen tumors malignes per investigar el càncer.

En una votació proposada només al cantó de Bâle-Ville, on hi ha un zoològic i algunes farmacèutiques, el 75% dels votants han rebutjat atorgar drets fonamentals als primats no humans.

Prohibeixen la publicitat de tabac

En la jornada d'aquest diumenge, en canvi, s'ha aprovat amb un 57% de vots a favor una altra iniciativa popular per prohibir qualsevol publicitat de tabac que puguin veure els menors d'edat.

Fins ara a Suïssa només estaven prohibits els anuncis a la ràdio i a la televisió i en els espais dedicats als menors.

Ara s'estendrà a internet, al cinema i també a tota mena d'esdeveniments, i només estarà permesa en els àmbits en els quals només pugui accedir la població adulta.

Cartells contra la prohibició de la publicitat de tabac amb el lema "Perquè és extrem i superflu, vota no", aquest dijous a l'estació de Zuric (Reuters)

Una prohibició que "va massa lluny"

També contra aquesta iniciativa ha fet campanya el govern federal, i la indústria del tabac, molt potent a Suïssa, que és seu de grans multinacionals com Philip Morris o Japan Tobacco.

La campanya en contra s'ha centrat en el lema que la prohibició "va massa lluny", malgrat que un de cada quatre suïssos fuma i al país hi ha uns 9.500 morts anuals per tabaquisme.


Referèndums 4 vegades l'any

Els suïssos són convocats quatre vegades a l'any a jornades com la d'aquest diumenge, en les que voten referèndums federals, cantonals o municipals.

És un sistema de democràcia directa amb arrels molt profundes en la història del país, i hi voten iniciatives populars i propostes per derogar lleis o per validar-les.

 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalBiomedicinaTabac
Anar al contingut