Suïssa aprova per referèndum una llei contra la discriminació al col·lectiu LGTBI
Imatge d'arxiu d'un participant a una Gay Parade (Reuters/Francis Mascarenhas)

Suïssa aprova per referèndum una llei contra la discriminació al col·lectiu LGTBI

Un 62% dels vots ha estat a favor d'una llei que preveu multes i penes de presó

RedaccióActualitzat

Suïssa prohibeix la discriminació per motiu d'orientació sexual. Aquest diumenge s'ha votat en un referèndum la polèmica llei contra l'homofòbia que preveu multes i penes de presó per qui discrimini el col·lectiu LGTBI. Un 62% dels votants ha fet a favor del sí.

Fins ara, la llei només prohibia la discriminació per religió o color de la pell. Durant la campanya electoral, els partits populistes i conservadors han defensat el no a aquesta llei, que preserva la igualtat d'oportunitats per als gais i lesbianes. Per contra, els del sí defensaven que la protecció contra la discriminació per motiu de d'orientació sexual era insuficient a Suïssa.

Els activistes LGTBI argumentaven que era el següent pas, després d'haver il·legalitzat el 2018 la discriminació racial i religiosa. Asseguren que el país no és tan modern com sembla. Anna Rosenwasser, de la Swiss Lesbian Organisation, destaca que Suïssa es troba en el lloc 23 dels 49 en el rànquing Rainbow de països d'Europa.

"Podem ser un país ric, però encara no som moderns. No tenim lleis que prohibeixin la discriminació pública basada en l'orientació sexual."

Els partidaris del text defensen que aquest tipus de conductes homòfobes ja estan sancionades en altres països europeus, i que des del Consell d'Europa i l'ONU demanaven a Suïssa específicament que reforcés la seva legislació en aquest sentit.

Campanya Yes to the change of the penal code a Suïssa

Campanya "Sí al canvi del Codi Penal a Suïssa" (Reuters/Denis Balibouse)

 

Els arguments del "no"

Des del partit de dreta Swiss people's party i l'església reformista la proposta perjudicarà la llibertat d'expressió. Benjamin Fischer, de l'ala més dretana del Swiss People's Party, ha declarat així el seu malestar.

"Vivim en un país amb llibertat d'expressió, les persones han de poder dir el que vulguin, encara que sigui estúpid o desagradable."

Campanya
Campanya "No al canvi del codi penal a Suïssa" (Reuters/Denis Balibouse)
Ara el codi civil es reformarà per sancionar els actes d'homofòbia.
ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humansHomofòbia
Anar al contingut