Suïssa aprova en referèndum una taxa Netflix del 4% per ajudar el cinema i la televisió

Les plataformes també hauran de dedicar un 30% de l'oferta a produccions europees

Actualitzat

Amb el vistiplau dels ciutadans suïssos, plataformes com Netflix, Disney+ o Amazon Video pagaran una taxa del 4% per desenvolupar el cinema i la televisió local de Suïssa, i també estaran obligades a reservar un 30% de l'oferta de sèries i pel·lícules a produccions europees.

Un 58% dels suïssos ha aprovat en referèndum la reforma de la llei del cinema que introdueix aquestes obligacions. Ha votat un 39% del cens, una participació habitual en les consultes que els suïssos voten cada trimestre amb diversos referèndums.

La reforma l'havia aprovat el govern i el Parlament de Suïssa l'octubre passat, però alguns opositors van reunir prou firmes per portar la iniciativa legal a referèndum. Argumentaven que la taxa perjudicaria els consumidors perquè les plataformes respondrien a la taxa augmentant el preu dels abonaments o retirant produccions no europees de les seves ofertes.

Votació en un referèndum a Ginebra en una imatge d'arxiu (Europa Press/Xu Jinquan)

Igualar plataformes i televisions

El govern suís sostenia que la iniciativa, coneguda popularment com llei Netflix, buscava "compensar les llacunes creades durant la transició digital", ja que les televisions nacionals sí que paguen la taxa del 4% però les plataformes de streaming no. El volum de negoci de les plataformes es calcula en uns 300 milions de francs suïssos anuals, uns 287 milions d'euros.

Després del sí del referèndum, les plataformes audiovisuals podran ajudar directament el cinema i televisió de Suïssa, amb patrocinis i produccions nacionals, o bé pagar un impost equivalent perquè sigui el govern qui redirigeixi aquests fons.

La reforma legal també afectarà cadenes estrangeres que emeten continguts concretament adreçats als teleespectadors suïssos, com és el cas de les franceses TF1 o M6.

Suïssa s'uneix a altres països europeus que ja han dictat amb anterioritat les seves pròpies taxes Netflix, alguns amb percentatges considerablement més grans al 4% fixat a Suïssa, com és el cas de França (26%) o Itàlia (20%).

A Espanya, la nova llei de l'audiovisual que encara està en tràmit preveu que plataformes com Netflix destinin el 5% dels seus ingressos a finançar sèries i cinema europeu, com ja passa amb les televisions públiques i privades.

Altres referèndums

A més d'aprovar l'anomenada taxa Netflix, els ciutadans suïssos també han donat el seu sí a dos referèndums més que es feien aquest diumenge: una norma per facilitar la donació d'òrgans i una altra per augmentar el finançament de Frontex, l'agència de gestió de fronteres de la Unió Europea.

Pel que fa a la donació d'òrgans, el 60,2% de la població ha dit sí a la modificació de la llei federal de transplantaments, que introdueix el principi de "consentiment presumpte" del difunt.

Fins ara calia el "consentiment explícit". En tot cas, la família haurà d'estar d'acord amb l'extracció d'òrgans.

En el cas de Frontex, un 71% dels votants han donat suport a augmentar el finançament als 61 milions de francs (58,4 milions d'euros) l'any 2027, en comptes dels 24 milions d'ara (23 milions d'euros).

Organitzacions de suport als immigrants havien liderat el no a la consulta i denunciaven greus violacions dels drets humans. Hi ha diverses investigacions en marxa contra Frontex per posar en perill els immigrants i participar en operacions de devolució.

 
ARXIVAT A:
Sèries
Anar al contingut