Ginebra

Suïssa aprova en referèndum estendre la lliure circulació de ciutadans a Romania i Bulgària

Els ciutadans romanesos i búlgars podran entrar i sortir de manera lliure per territori suís després d'haver-se aprovat el referèndum aquest diumenge. Segons les primeres dades oficials, el 59,6% dels votants s'han decantat pel "sí". La consulta popular celebrada ha tingut una participació del 51%. D'aquesta manera, Suïssa estén la lliure circulació que fins ara tenien els ciutadans de la Unió Europea a les persones de Romania i Bulgària, els últims dos països que han ingressat a la Unió. La consulta ha tingut lloc aquest diumenge tot i que la majoria dels cinc milions d'electors ja havien emès el vot per correu.

Actualitzat
Tot i la campanya de l'extrema dreta suïssa, que indicava un resultat ajustat, el 59,6% dels suissos han donat el "sí" a l'obertura de fronteres als ciutadans de Romania i Bulgaria. Els partidaris de l'extrema dreta havien utilitzat el fantasma de la competència salarial, l'abús de l'ajuda social o l'increment de la delinqüència que generaria l'entrada de búlgars i romanesos per convèncer els suissos.

Per la seva banda, el govern federal de Suïssa ha considerat positiu el resultat i ha anunciat que la lliure circulació de romanesos i búlgars no entrarà en vigor abans de l'1 d'abril. Actualment, només poden circular lliurement per la Unió Europea els 15 primers països membres, mentre que els treballadors dels altres 10 estats incorporats més tard estan sotmesos a un contingent fins al 2011.

Si no hagués prosperat el referèndum, també s'hauria posat en perill l'aplicació de la sèrie d'acords que regulen les relacions entre Suïssa i la Unió Europea. sobretot en l'àmbit econòmic.

 
Anar al contingut