Soldats suecs (REUTERS)
Soldats suecs (REUTERS)
Suècia

Suècia reinstaura el servei militar obligatori, dones incloses

El govern suec de centreesquerra assegura que les necessitats de seguretat del país han canviat pel rearmament de Rússia

RedaccióActualitzat

La preocupació pel paper de Rússia en l'escena internacional, especialment després de l'annexió de Crimea, ha fet reaccionar els seus veïns. L'activitat militar ha augmentat al Bàltic i Suècia s'ha volgut protegir. 

Suècia ha anunciat aquest dijous que recupera el servei militar obligatori. El va suprimir fa 7 anys i aquest estiu el tornarà a instaurar.

El govern suec de centreesquerra assegura que ha pres la decisió perquè les necessitats de seguretat han canviat pel rearmament de Rússia.

Suècia també ha destinat més tropes al mar Bàltic i ha ordenat als governs locals que facin plans de contingència en cas de guerra.

Les dones també l'hauran de fer

El nou servei militar suec serà d'11 mesos. Hi seran cridats dones i homes nascuts el 1999 o més tard, però només en seleccionaran una part.

L'exèrcit de Suècia disposa ara de 50.000 efectius, i a banda de la tensió amb Rússia, el país té problemes per cobrir les baixes. Necessita 4.000 soldats anuals, però només trien l'ofici uns 2.500 joves. Els baixos salaris i la duresa de la feina els dissuadeixen.

El país recupera d'aquesta manera un escenari de la guerra freda

La mili havia estat obligatòria a Suècia fins a l'any 2010. La caiguda de la Unió Soviètica va relaxar l'aparell militar suec. En efectius i en pressupost.

Fa gairebé 4 anys, unes maniobres militars russes a gran escala van dur els bombarders de l'exèrcit roig a pocs quilòmetres de territori suec. Les defenses del país van badar i van mostrar una enorme feblesa militar al Bàltic. L'enclavament rus de Kaliningrad és a només uns minuts de vol supersònic de Suècia.

Ara, l'exèrcit haurà d'afegir a les feines cerimonials i de protocol, l'entrament pel combat. Suècia, però, fa dos segles que no té cap conflicte territorial i no és membre de l'OTAN.

Anar al contingut