Suècia diu que ha trobat "rastres d'explosius" als forats dels gasoductes Nord Stream
Imatge submarina d'una de les canonades malmeses del Nord Stream (Expressen/Blueye Robotics)

Troben rastres d'explosius al Nord Stream que podrien portar a l'autoria del sabotatge

Investigadors suecs han trobat les restes d'explosius en un dels quatre punts en què els gasoductes van ser destruïts per explosions a finals de setembre

RedaccióActualitzat

Suècia ha anunciat aquest divendres que investigadors seus han trobat "rastres d'explosius" almenys en un dels quatre forats dels gasoductes Nord Stream entre Rússia i Alemanya.

Segons un comunicat del fiscal Mats Ljungqvist, aquests rastres s'han trobat en fragments trobats al fons del mar Bàltic per on passen aquests gasoductes, cosa que prova el "sabotatge greu":

"En les investigacions que es van fer al mar Bàltic es van recollir molts objectes, i l'àrea està documentada de manera minuciosa. L'anàlisi que s'ha fet ara mostra rastres d'explosius en diversos dels objectes que es van recuperar".

No hi havia gaires dubtes que els forats els havien provocat explosius i segons Ljungqvist, amb els rastres trobats ara els investigadors podran fer hipòtesi sobre la possible autoria dels sabotatges:

"La investigació en curs és molt complexa i exhaustiva, i determinarà si es pot identificar algun sospitós".

Instal·lacions del Nord Stream 1, al municipi alemany de Lubmin
Instal·lacions del Nord Stream 1, al municipi alemany de Lubmin (Reuters/Hannibal Hanschke)

Rússia demana que la investigació vagi més enllà

Poques hores després de l'anunci de la Fiscalia sueca, Rússia ha assegurat que la troballa confirma "un cop més" la informació de la qual disposaven, que apuntava "a un sabotatge o a un acte terrorista", i ha demanat que es continuï investigant:

 "És molt important no aturar-se, és molt important establir qui hi ha darrere les explosions."

Ho ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la roda de premsa diària, que ha afegit que encara és prematur dir quan es podran tornar a fer servir els gasoductes:

"Primer s'haurà de tenir una avaluació completa dels danys, és necessari analitzar les dades abans que els especialistes dictaminin sobre les perspectives de reparació."


Alemanya, Suècia i Dinamarca exclouen Rússia de les investigacions

Les investigacions sobre les explosions al Nord Stream les estan fent Suècia, Dinamarca i Alemanya, i n'han exclòs Rússia, que havia dit que no acceptaria les conclusions a què arribessin.

En aquest sentit, Ljungqvist ha afirmat aquest divendres que la cooperació amb "altres països" ha funcionat "de manera excel·lent", i ha afegit que, per continuar investigant "és important" que puguin treballar "en pau i tranquil·litat".

La fuita de metà més gran detectada mai

Les tres primeres explosions van ser al Nord Stream 1 el 27 de setembre, dos dies després n'hi va haver una quarta, detectada per Suècia, en aquest cas al Nord Stream 2.

La Unió Europea va reaccionar afirmant que respondria amb "màxima contundència" si es confirmava que havien estat sabotatges, mentre Rússia va atribuir al "terrorisme internacional" l'atac als gasoductes, que són propietat de l'empresa russa GazProm.

Segons el Programa de l'ONU per al Medi Ambient, les explosions van provocar la fuita de metà més gran detectada mai, molt preocupant perquè és un gas que té un efecte hivernacle molt més potent que el CO2.

Una de les fugues detectades al Nord Stream 1, al mar Bàltic (Swedish Coast Guard/TT News Agency/Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
AlemanyaUcraïnaRússiaSuècia
Anar al contingut