Johannesburg

Sud-àfrica i el món sencer ploren la mort de Nelson Mandela

Milers de persones mostren el seu condol i reconeixen la figura de Nelson Mandela, un símbol de la reconciliació, la pau i la lluita contra l'opressió. A les portes del seu domicili, balls i càntics homenatgen el qui va ser tot un referent de la lluita contra la discriminació racial i l'apartheid. El diiumenge 15 de desembre serà acomiadat amb funerals d'Estat.

RedaccióActualitzat

"El nostre estimat Nelson Rolihlahla Mandela, el fundador de la nostra nació democràtica, se n'ha anat". Era una mort anunciada després que la salut de l'expresident sud-africà va empitjorar el mes de juny passat, però no per això ha deixat de ser un cop dur per a milers de sud-africans, que aquest divendres ploren la mort de l'home que va posar fi a la segregació racial al país.

Pocs minuts després que l'actual president de Sud-àfrica, Jacob Zuma, anunciés la mort de Madiba per televisió, desenes de persones es van concentrar a Soweto, davant la casa on Mandela va viure una bona part de la seva vida i des d'on va liderar la lluita contra l'apartheid. Càntics, plors, ofrenes florals i espelmes omplen l'entrada de l'edifici situat en un dels suburbis més castigats per l'apartheid.

Una barreja de tristesa i emoció que envaeix tot el país i el món sencer, tant de manera presencial com virtual, a través de l'etiqueta #RIPNelsonMandela.

Reconciliació i gratitud en boca de tothom: "He crescut amb ell, m'he posat molt trist quan he sentit la notícia, però estic content que descansi en pau", "El que va fer per aquest país és increïble, ens va unir a tots", "Penso que el millor és que, almenys, el seu llegat perdurarà", "Hem perdut el nostre pare; molts de nosaltres li deiem Tata, una paraula afectuosa que vol dir pare."

També s'ha referit a ell com a pare Frederick De Klerk, l'últim president blanc, l'home que va alliberar Mandela i que va compartir amb ell el Nobel de la Pau. De bon matí, al seu gran amic i company de lluita, l'arquebisbe Desmond Tutu, li costava contenir les llàgrimes mentre celebrava la missa.

Mor l'home, el referent de la lluita contra la discriminació racial que havia resistit gairebé tres dècades empresonat fins que va acabar tombant el règim segregacionista de l'apartheid i el que es va convertir en el primer president negre de Sud-àfrica. Mandela ja no hi és però el seu llegat perdura.

El somni de Mandela va ser una Sud-àfrica sense discriminació racial, però també sense diferències socials i econòmiques. En aquest terreny, però, el seu llegat és incomplet, i Sud-àfrica és avui un dels països amb més desigualtats del món.

Comiat d'estat

Nelson Mandela serà enterrat el 15 de desembre a Qunu, on va passar la infància. Allà, al costat de la seva família, en una localitat del sud-est del país, és on Madiba volia descansar.

Uns dies abans, el 10 de desembre es farà una missa oficial a l'estadi FNB de Soweto, on l'expresident va fer la seva última aparició pública durant el Mundial de futbol del 2010.

I després, el fèretre amb les restes de Mandela desfilarà pels carrers de Pretòria. Entre l'11 i el 13 de desembre, el fèretre passarà en processó per diverses zones de la ciutat. Les rutes es faran públiques cada matí. Durant aquests tres dies el cos de Mandela reposarà en una capella ardent a l'edifici del govern sud-africà.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut