Tripoli

Subhastes d'esclaus a Líbia: 350 euros per un migrant "fort per treballar al camp"

Un reportatge de la CNN demostra com es comercia amb els refugiats que arriben a aquest país del nord d'Àfrica, que rep diners de la UE per frenar l'arribada d'immigrants al continent

RedaccióActualitzat

Uns centenars d'euros per un esclau a Líbia. Són "homes forts per treballar al camp" venuts per unes 1.200 lliures líbies, uns 350 euros, cada un.

Un reportatge de la CNN gravat fa tres mesos amb càmera oculta sobre el terreny va poder demostrar aquesta realitat, els "mercats d'esclaus", que a l'abril ja denunciava l'ONU. Es tracta de refugiats que arriben a aquest país del nord d'Àfrica sense saber el que els espera.

La cadena nord-americana va decidir investigar-ho després de rebre les imatges d'una subhasta d'éssers humans, que es fan una o dues vegades al mes en diferents ciutats del país. Precisament, Líbia té acords amb la Unió Europea per frenar l'arribada d'immigrants al continent a canvi de diners.

Cada any, desenes de milers de persones travessen les fronteres del país com a refugiats econòmics o fugint dels conflictes als seus països a la recerca d'oportunitats a Europa. La majoria d'ells, del Níger, Mali, Nigèria i Ghana, han pagat fortunes per intentar arribar-hi, però ara mateix és molt difícil. Un cop a Líbia, se'ls envia a camps de detenció. Són rescatats de mans dels traficants, que els tenen amuntegats en magatzems en condicions infrahumanes. I, si no paguen més, els venen.

 

Ho explica, per exemple, Victoria, de 21 anys, que va ser esclau diverses vegades:

"A mi em van vendre. Quan venia cap aquí, em van vendre. Si mires la gent, veuràs les marques dels cops, mutilacions, et posaven pals al cul... Molta gent va morir."

Victoria va trigar un any i quatre mesos a arribar a Líbia, un viatge en el qual s'ha gastat tots els estalvis. Davant d'aquesta situació, només somia a ser deportat.

 

Ara, arran de l'escàndol destapat per la CNN, l'ONU torna a demanar a les autoritats competents, les del país, que actuïn i que s'obri una investigació urgent.

La investigació l'està supervisant l'Agència Antiimmigració Il·legal del govern del país, però Líbia és un estat sense llei en mans de grups armats.

La notícia d'aquestes subhastes ha provocat protestes a l'exterior de l'ambaixada líbia a París, i el futbolista francès Paul Pogba ha posat de relleu el tema després de marcar un gol amb el seu equip, el Manchester United, i posar els canells com si estigués emmanillat.

 

França, aquest dimecres, ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per abordar-ho.
 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut