#StopTheCoup: De Hugh Grant a Gary Lineker, reaccions al tancament del Parlament britànic
Un capgròs de Boris Johnson "enterrant" la democràcia britànica, aquest dimecres a Londres (EFE)
Regne Unit

#StopTheCoup: De Hugh Grant a Gary Lineker, reaccions al tancament del Parlament britànic

"Un cop d'estat malaltís, cínic i brutal", "Pareu el cop, defenseu la democràcia", "Deixeu Twitter i preneu els carrers"

RedaccióActualitzat

La decisió de Boris Johnson de tancar el Parlament durant 5 setmanes ha aixecat molta indignació entre els contraris al Brexit i, sobretot, a un Brexit sense acord amb la Unió Europea, que és el que sembla que pretén el primer ministre britànic.

Aquesta indignació s'ha manifestat amb concentracions de protesta als carrers del Regne Unit aquest mateix dimecres, però també a les xarxes socials durant tot el dia.


"Joguina de bany hiperpromocionada"

Potser una de les reaccions més radicalment indignada és la de l'actor britànic Hugh Grant a Twitter, que s'ha adreçat directament a Johnson definint-lo com a "joguina de bany hiperpromocionada".

El seu tuit fa servir paraules gruixudes i ha tingut desenes de milers de retuits i centenars de milers de "m'agrada":

"No et follaràs el futur dels meus fills. No destruiràs les llibertats que el meu avi va defensar en dues guerres mundials. Ves-te'n a la merda, joguina de banyera hiperpromocionada. La Gran Bretanya es rebel·la contra tu i contra la teva banda de buròcrates masturbadors."

 

"Un cop d'estat malaltís, cínic i brutal"

El també actor Stephen Fry s'ha afegit a la indignació qualificant Johnson i els seus de "nens jugant amb foc":

"Ploro pel Regne Unit. Un cop d'estat malalt, cínic, brutal i terriblement perillós. Nens jugant amb foc, però, per desgràcia, no per accident: incendiant amb alegria una antiga democràcia i les restes de la reputació que el nostre pobre país encara té."

 

"Notablement antidemocràtic"

Molt més mesurat, el exfutbolista i comentarista esportiu Gary Lineker ha acusat el govern de Boris Johnson de parlar de democràcia de manera antidemocràtica:

"L'argument del govern, que està fent això per la democràcia, és notablement antidemocràtic."

 

"Un pendent relliscós per al futur"

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha demanat frenar la mesura de Johnson:

"Tancar el Parlament per aconseguir un Brexit catastròfic sense acord que ningú va votar, és perillós, vergonyós i ens posa en un pendent relliscós pel futur. El pla de Boris Johnson seria devastador per a l'ocupació, el creixement i la prosperitat. Cal aturar-lo."

 

#StopTheCoup

A les xarxes les respostes contràries a Johnson s'han agrupat amb l'etiqueta #StopTheCoup, "aturem el cop", que s'ha mantingut com a primer trending topic mundial durant gairebé 14 hores.

A banda de les reaccions irades, una bona part dels missatges han reclamat passar a l'acció i sortir al carrer.

És el cas del polític laborista i membre de la Cambra dels Comuns Clive Lewis, que ha assegurat que "convocaran una sessió extraordinària del Parlament":

"Si el Boris tanca el Parlament per aconseguir el seu Brexit sense acord, jo i altres parlamentaris defensarem la democràcia. La policia ens haurà de fer fora de la Cambra, demanarem a la gent que surti al carrer. Convocarem una sessió extraordinària del Parlament."

 

 

"Pareu el cop, defenseu la democràcia"

Intel·lectuals de renom s'han afegit a crides com la de Lewis: és el cas de l'escriptor i activista Owen Jones que, amb majúscules, ha concretat hora i lloc:

"Tothom al carrer, aquesta nit, a les 5.30. Pareu el cop, defenseu la democràcia. Trobem-nos a College Green, a prop del Parlament. Difoneu-ho a tot arreu."


"Deixeu Twitter i preneu els carrers"

També s'ha afegit a les majúscules el sociòleg nord-americà Richard Sennett, que resideix a Londres una bona part de l'any:

"Aquest és el moment de deixar Twitter i prendre els carrers."



Tal com s'havia proposat als missatges que s'hi difonien, la indignació va passar a la tarda de les xarxes socials als carrers. Milers de persones es van manifestar al centre de Londres i es van concentrar davant del Parlament:

 

 

Les manifestacions s'han fet arreu del Regne Unit. Aquesta de Bristol n'és un exemple:

Johnson, "un primer ministre obedient" de Trump

Mentrestant, el líder laborista Jeremy Corbyn responia al president dels Estats Units, Donald Trump, que va elogiar Boris Johnson.

Segons Trump, Johnson és "exactament el que el Regne Unit ha estat buscant", i augurava que el líder laborista no podrà fer-lo fora.

Corbyn va respondre dient que el que vol Trump és "els serveis públics" britànics a disposició de "les corporacions" dels EUA:

"Crec que el que diu el president dels Estats Units és que Boris Johnson és exactament el que ha estat buscant, un primer ministre obedient que entregarà els serveis públics del Regne Unit a les corporacions nord-americanes en un acord de lliure comerç."


Corbyn ha demanat una entrevista amb la reina Elisabet II, però això no impedirà la suspensió del Parlament, perquè el tràmit reial ja està fet.


Dimiteix la líder tory a Escòcia

Mentrestant, aquest dijous al matí s'ha produït la primera dimissió dins de les files dels conservadors britànics després de la jugada de Johnson: la líder a Escòcia, Ruth Davidson.

Segons ha assegurat Davidson, que ocupava el càrrec des de 2011, la dimissió es deu a motius familiars, però ha admès que també té "un conflicte amb el Brexit".

De tota manera, la dimissionària ha assegurat que Johnson està treballant perquè hi hagi acord:

"Vaig anar a Downing Street a veure'l en privat la setmana passada, el vaig mirar als ulls i li vaig preguntar "mira, necessito saber si estàs intentant aconseguir un acord o no". I ell em va dir categòricament que sí."

"Per favor, aquesta gent que estan intentant evitar un Brexit sense acord, que diguin clar que si es presenta un altre acord a la Cambra dels Comuns, si hi votaran a favor."

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris JohnsonUnió Europea
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut