Steve Ballmer durant la seva intervenció al Mobile World Congress. (Foto: Joan Raventós)
Steve Ballmer durant la seva intervenció al Mobile World Congress. (Foto: Joan Raventós)
Barcelona / Joan Raventós

Steve Ballmer presenta el nou Windows Phone 7 a Barcelona

El Mobile World Congress és un certamen important, i amb això no descobrim la sopa d'all. Però quan veus personatges com Steve Ballmer pronunciant-hi una conferència t'adones que no és un congrés qualsevol i més encara quan el president de Microsoft porta el president de Nokia, Stephen Elop, perquè faci una intervenció de poc més de cinc minuts dins la conferència. Són dos noms de pes en la indústria de la tecnologia i la telefonia mòbil conscients de l'impacte del Congrés Mundial de Mòbils que es fa a Barcelona. Saben que és un gran aparador i no ho desaprofiten: Ballmer hi ha presentat el nou Windows Phone 7 (WP7) per cantar-ne les mil meravelles. I a primer cop d'ull no sembla que n'hi hagi per menys.

Actualitzat
"El 93% dels clients de Windows Phone estan encantats". Aquestes han estat les primeres paraules que un servidor ha pogut escoltar de Steve Ballmer pocs segons després d'haver començat la conferència que ha omplert més de dos auditoris a les instal·lacions del Congrés de Mòbils de Barcelona. El president de Microsoft ha començat quan la primera sala era plena a vessar. Mentrestant omplíem la segona i ja es feia evident un entusiasme assajat per deixar pels núvols una marca -Microsoft- que sap quin pa s'hi dóna quan la competència irromp i fa miques el blindatge de l'hegemonia de mercat.

Un dels objectius de Ballmer a Barcelona ha estat insistir que si Windows és líder, ho és per alguna cosa. I en aquest punt no ha tingut cap inconvenient a fer que un dels seus segons, Joe Belfiore, posés un Windows Phone 7 al costat d'un iPhone 4 per demostrar que el seu és millor i més ràpid, com a mínim, pel que fa a gràfics. Ha estat l'única referència explícita a l'altre Steve (el Jobs); la resta de l'argumentació s'aguantava sense necessitat de comparar, ja que, pel que s'ha pogut veure, la versió set fa venir salivera.

"És senzill i ràpid", ha destacat Ballmer com dos dels grans al·licients del nou sistema de Windows. Un exemple d'això és que per accedir a una determinada pàgina web o a informació relacionada sobre què es busca només cal tocar una icona i el micro capta la veu que diu: "3cat24", posem per cas. L'aparell ens dirà que es tracta del portal de notícies de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio i ens oferirà la possibilitat d'accedir-hi. Un altre exemple és que el WP7 permet penjar les fotografies que es captin directament a Facebook o Twitter o enviar-les per correu electrònic sense necessitat d'obrir una app específica. I és que eliminar clics prescindibles potencia la usabilitat o, dit d'una altra manera, ho fa tot més fàcil.

Hi ha una novetat molt destacada en l'actualització del "software" dels mòbils de Windows que es diu "multitasking". Com el seu nom indica, és la capacitat de fer més d'una cosa a la vegada. Enviar un correu o fer una trucada mentre s'està jugant a un dels videojocs que incorpora el WP7 i en acabar navegar per internet abans de reprendre la partida, és una acció poc cridanera si no fos perquè és nova. Finalment algú ha entès que els usuaris poden fer alguna cosa més que una sola cosa al mateix temps.

En tots aquests processos es fa palesa la rapidesa de la joguina de Microsoft. És una de les dèries de Ballmer i pel que sembla ho ha aconseguit. El president de Microsoft en deu tenir una altra, de dèria: l'ordre. Justament per això aplaudeix amb les orelles que el menú del WP7 hagi aconseguit un disseny clar, entenedor i sobretot ordenat. En una icona destinada als contactes favorits que Ballmer podria ben bé dedicar a Bill Gates hi apareixeria el nom, el telèfon, el correu, l'última actualització de Facebook o Twitter i tanta altra informació com ens puguem imaginar a primer cop d'ull, sense necessitat de fer un sol clic. L'ordre del WP7 s'organitza en les anomenades "hubs", que és una manera d'anomenar les carpetes contenidors de gent, fotos, música i vídeo, l'Office, els jocs i el Market Place, que és el gestor d'apps. Diu Ballmer que, amb 8.000 apps, el WP7 té més aplicacions que cap altre mòbil coetani. I destaca que les posa a disposició dels 30.000 desenvolupadors registrats perquè hi puguin treballar a fi de millorar-les.

La presentació de Ballmer ha estat una de les més esperades del primer dia del Congrés Mundial de Mòbils per la importància del personatge i perquè es prodigava públicament pocs dies després de la signatura de l'entesa entre Microsoft i Nokia; per això, la presència a Barcelona de Stephen Elop, el president de la companyia. Ballmer destaca de Nokia l'experiència i la implantació de l'empresa així com la qualitat dels seus productes. Elop destaca la presència i el lideratge de Microsoft per assegurar que l'entesa farà que els Nokia Windows Phone siguin "un fenomen".
Anar al contingut