Barcelona

Steiner denuncia la pèrdua d'ideals polítics d'Europa i es lamenta que la seva "única força" són els diners

El professor George Steiner, un dels estudiosos de la cultura europea més reconeguts del món, ha mostrat a Barcelona la seva visió desencantada de l'actual Europa i ha advertit que la seva "única força" són els diners. Steiner ha lamentat la falta d'ideals polítics abans de pronunciar la seva conferència al Museu d'Història de la Ciutat, on ha parlat sobre el valor de la memòria històrica a l'hora de pensar el futur.

Actualitzat

"Europa mai havia fet tanta olor de diners." Aquesta és la sentència que ha deixat a Barcelona l'intel·lectual francès George Steiner, premi Príncep d'Astúries de comunicació i humanitats. En una roda de premsa prèvia a la seva conferència "Remembering the future" al Museu d'Història de la Ciutat, Steiner ha dit que els joves a Europa "volen ser multimilionaris als 25 anys i les elits només volen diners".

Pel crític literari, Europa té un gran passat, "pesant i excessiu" a vegades, i ha recordat que el continent, davant de conflictes bèl·lics en el seu territori, "no ha sabut netejar-se la seva pròpia merda", com en el cas dels Balcans o les guerres mundials, on va haver de ser l'ajuda nord-americana la que decantés la balança. "Europa va torturar i va massacrar Europa" amb les dues guerres mundials.

L'intel·lectual francès ha censurat l'antiamericanisme que existeix a Europa com a "complex d'inferioritat" per la "mala consciència" que van ser els americans els que van ajudar a reconstruir el continent després de les dues batalles, que per ell van ser "guerres civils europees". A més, George Steiner ha explicat que als Estats Units hi ha generositat cap a la cultura per part de les elits i que a Europa "seria bo" desenvolupar una "solidaritat cultural" d'aquest tipus.

"No existeix una esquerra seriosa"

Steiner ha afirmat que a Europa l'esperança sempre ha estat a "les esquerres", però ha lamentat que ara no existeixi una esquerra "seriosa, profunda i amb un programa humà". "Hi ha un forat negre", que fa que no estigui present en països com França o la Gran Bretanya.

Pel que fa al paper de la literatura, George Steiner ha assegurat que Europa no viu una època "gaire brillant" i sembla que l'art contemporani o el cinema guanyin terreny. Steiner s'ha mostrat segur que Shakespeare "escriuria actualment uns guions sense parangó".

Anar al contingut