
Sotagots per fer arribar la ciència a la ciutadania mentre fa un cafè
La iniciativa "Aperitius de ciència" ha creat 19 dissenys que es troben a 400 establiments d'hostaleria de Tarragona
Aprendre i conversar sobre conceptes científics mentre es fa un beure a la terrassa d'un bar. Aquest és l'objectiu de l'Universitat Rovira i Virgili amb una iniciativa original: uns sotagots científics.
"Aperitius de ciència" és una proposta de divulgació científica en què es donen a conèixer conceptes científics mentre les persones es troben en un ambient relaxat, com a una terrassa, un bar o un restaurant.
Els posagots donen a conèixer qüestions quotidianes relacionades amb la recerca que es fa a la universitat.
Són pinzellades breus i directes, que desperten la curiositat immediata de qui les llegeix mentre es pren una beguda o espera que li portin la consumició.
Hi trobareu en total 19 sotagots diferents, de disciplines molt diverses: economia, química, medicina, geografia, filologia, història, enginyeria, comunicació, nanotecnologia, bioquímica, psicologia o enologia. #AperitiusdeCiencia pic.twitter.com/fm85iOeZGZ
ComCiència URV (@cienciaURV) June 22, 2022
"Per què dues tasses de cafè no són mai iguals?", "Què va ser primer, el vi o la cervesa?", "Vermut, musclos i plàstic", "Un còctel de dopamina", són algunes de les frases que es poden trobar.
🧠 El nostre cervell és un gran entramat de connexions ens permeten des de l'acció més simple, com caminar, fins a imaginar.
Universitat URV (@universitatURV) August 1, 2022
El projecte Aperitius de ciència ha estat creat per fer divulgació científica a través de sotagots.https://t.co/19XusSxu6M@cienciaURV @FECYT_Ciencia pic.twitter.com/DkYSs7D7oH
Les frases van acompanyades d'una petita explicació i a la part posterior hi ha un codi QR a través del qual es pot accedir a un text més detallat del concepte científic explicat.
Una vintena d'investigadors i 19 dissenys diferents
El projecte va més enllà dels sotagots. Cada disseny té informació ampliada a la pàgina web.
Els sotagots toquen diferents disciplines: enginyeria, psicologia, enologia, medicina, filologia, química, història, geografia, economia, nanotecnologia o comunicació.
En el contingut, hi han participat una vintena d'investigadors de la Universitat i se n'han produït prop de 100.000 unitats, que s'han estat repartint a més de 400 bars amb terrassa de la demarcació de Tarragona.
La iniciativa l'ha impulsat la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV, ComCiència.
- ARXIVAT A:
- Ciència