Sospites per l'incendi de vots pendents de recompte a l'Iraq

El Parlament iraquià acabava d'aprovar tornar a comptar manualment les paperetes per sospites de frau i falsificació

Actualitzat

Un incendi va destruir aquest diumenge magatzems que guardaven milers de paperetes de les últimes eleccions presidencials, a l'Iraq.

Les sospites que el foc podria haver estat intencionat han anat creixent. L'edifici va començar a cremar just hores després que el Parlament iraquià aprovés fer un recompte manual dels vots de les eleccions, celebrades el 12 de maig passat.

Els locals incendiats, situats a Bagdad, tenien un milió d'urnes amb butlletes pendents de ser comptades.

 

Militars intentant salvar les paperetes de les flames (Reuters)

 

A qui beneficia el foc?

El fins ara primer ministre, Haidar al-Abadi, va quedar de forma sorprenent tercer en les últimes eleccions presidencials. Al-Abadi va denunciar irregularitats en el recompte automàtic de vots i va dir que s'havien produït "grans violacions".

El Parlament va ordenar el recompte manual dels vots en tots els centres electorals, per sospites de frau i falsificació durant els comicis.

El diumenge, la cambra va anunciar els membres de la comissió judicial encarregada de revisar els onze milions de paperetes. Però, amb tot el procés engegat, hi va haver el polèmic incendi.

 

L'incendi va destruir un milió d'urnes (Reuters)

 

El president del Parlament iraquià, Salim al-Iaburi, va demanar que es repeteixin les eleccions legislatives. Va qualificar el foc d'acte "deliberat" i de "crim planificat". Al-Iaburi va afegir que, amb les flames, es pretenien amagar els casos de manipulació i falsificació dels vots.

El guanyador de les eleccions presidencials va ser el clergue Muqtada al-Sadr.

Al-Sadr ha negat les acusacions:

"Que no és potser hora que ens posem en fila per a la reconstrucció, en lloc de cremar les urnes dels vots o de repetir les eleccions per (guanyar) un escó o dos?"

La coalició d'Al-Sadr, que aplegava laics i comunistes, havia d'ocupar 54 escons del nou Parlament. Al-Sadr es va comprometre a combatre la corrupció i les pressions externes. El seu triomf incomodava les elits polítiques del país i les aliances internacionals.

 

L'incendi va destruir diversos magatzems de Bagdad (Reuters)

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut