Agents dels Mossos contenint una manifestació contra els ocupants d'una antiga agència bancària
Agents dels Mossos contenint una manifestació contra els ocupants d'una antiga agència bancària al juny

SOS Racisme titlla d'antidemocràtiques les patrulles veïnals contra joves migrants

El Servei d'Atenció i Denúncia de l'entitat ha assumit 11 casos des de principis d'any en què menors tutelats i joves són objecte d'"atacs" veïnals o abusos policials

Redacció/ACNActualitzat

L'entitat SOS Racisme lamenta que es formin patrulles veïnals i les considera una conseqüència del "sistema opressor" contra la infància migrant. L'organització ha criticat l'existència d'aquestes patrulles i ha apuntat que "no haurien de tenir cabuda en una societat suposadament democràtica i de dret". L'organització apunta que en els últims dos anys s'ha vist com veïns i veïnes de diversos municipis de Catalunya surten als carrers per protestar, moltes vegades amb agressions verbals i físiques, contra la presència de menors migrants, a qui culpen de criminalitat i de la suposada escalada d'inseguretat als seus barris.

El Servei d'Atenció i Denúncia de l'entitat ha assumit 11 casos des de principis d'any en què menors tutelats i joves són objecte d'"atacs" veïnals o abusos policials. Ha alertat, però, que han identificat més situacions que, tot i no ser assumides com a aquests casos, "evidencien el racisme al qual es veuen abocats en el sistema de desprotecció de l'administració pública". Destaquen que els receptors de la violència veïnal i institucional acostumen a ser joves "abocats a ocupar un habitatge com a conseqüència del sistema de desprotecció i exclusió administrativa".

L'entitat denuncia que davant d'aquests habitatges es fan concentracions amb veïns que només escridassen, altres que cometen accions violentes i "grups violents organitzats d'extrema dreta", i ha publicat un comunicat de denúncia.

Des de l'organització es denuncia que "tot i que els Mossos investiguen els fets delictius reportats i no tenen cap indici que els relacionin amb els joves que ocupen, els veïns persisteixen a culpabilitzar-los i ometen deliberadament la seva presumpció d'innocència". L'entitat també ha afirmat que això no passaria si els joves que són d'origen magribí o subsaharià fossin blancs. També ha afegit que quan un acte delictiu el comet una persona blanca, s'assenyala aquesta persona de manera individual. Però si l'acte és perpetrat per una persona racialitzada, s'assenyala de manera indiscriminada tota la comunitat.

SOS Racisme ha afirmat que observen també un sentiment generalitzat de "desatenció policial" per part dels veïns, sensació avalada per representants institucionals, com l'alcalde de Premià de Mar o de Llançà, els quals "justifiquen les protestes com a conseqüència de la suposada inacció policial, però sense entrar a qüestionar si els joves són realment culpables".

L'organització ha afirmat que, en general, les institucions "no adopten una lògica de protecció, sinó penal" i es dona una atenció on preval "el càstig i la discriminació en l'accés als drets per damunt de la cura". Ha afegit que hi ha un discurs d'odi mediàtic generat pels mitjans de comunicació i una pressió i persecució policial "que qüestiona la simple presència a l'espai públic només per la seva aparença".

Amb tot això, SOS Racisme ha denunciat que "els comportaments delictius veïnals queden impunes i els mateixos alcaldes justifiquen aquests comportaments avalant institucionalment l'assetjament arbitrari".

SOS Racisme ha assegurat que aquest no és el camí que volen molts veïns, i ha demanat a les administracions que comencin a qüestionar-se "la por que tenen a parlar del racisme inherent i naturalitzat a la societat" i garanteixin els drets d'aquest col·lectiu.

SOS Racisme recorda que tenen actiu un servei d'atenció i denúncia per a les víctimes de delictes d'odi, i denunciar, recorden, és el primer pas per acabar amb la discriminació. 

ARXIVAT A:
RacismeMigracions
Anar al contingut