Prats de Lluçanès

SOS per les òlibes, en retrocés des de fa 20 anys

Projecte per recuperar les òlibes a Catalunya amb la cria en captivitat i el posterior alliberament

Actualitzat

Entitats ecologistes alerten de la disminució de la població de les òlibes, un rapinyaire nocturn del qual es comptabilitzen només unes 1.000 parelles a Catalunya.

La davallada és general a tot Europa, però en alguns indrets mediterranis arriba al 50% en els últims 5 anys.

El Departament de Territori de la Generalitat coordina un projecte de recuperació de l'espècie a Catalunya que comença amb la cria en captivitat i posterior alliberament, però també la implicació de la població perquè se la conegui més bé i se la protegeixi.

 

Un exemple és a les golfes d'un santuari de Prats de Lluçanès. Una parella d'òlibes forma part d'un projecte en un nou niu de cria en captivitat. No poden volar bé i no sobreviurien en llibertat, així que la seva missió és procrear.

Acaben de ser pares de dos pollets que abandonen el niu per començar una vida en llibertat i així ajudar a recuperar la població d'òlibes.

 

Els biòlegs aprofiten l'alliberament perquè els nens d'una escola del poble aprenguin més sobre les òlibes, uns animals molt beneficiosos, perquè mengen una gran quantitat de ratolins i ajuden a mantenir els rosegadors a ratlla.

Els expliquen que moltes moren atropellades quan surten a caçar ratolins de nit, però també els afecten els pesticides, que acaben amb el seu aliment: els insectes i els ratolins o, fins i tot, moren enverinades.

 

Les òlibes nien en forats de masies o esglésies, refugis que estan disminuint o que la gent tapa perquè els ocells els molesten.

La seva població ha patit una dràstica disminució del 30% en els últims 20 anys i sense actuacions com aquesta podrien desaparèixer.

 

Notícia relacionada: Neix el segon pollet de trencalòs en captivitat en deu anys

ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut