Sortir de l'armari no és tan fàcil en una zona rural: el Pride a les Terres de l'Ebre

Aquest dissabte a Roquetes es fa el primer Pride Ebre per visibilitzar i reivindicar la diversitat sexual i de gènere

Víctor SorribesActualitzat

No és el mateix sortir de l'armari en una zona rural que en una gran ciutat. El col·lectiu LGTBIQ+ de les Terres de l'Ebre ha promogut la primera festa de l'orgull Unicorns Pride Ebre, per tal de visibilitzar i demanar respecte per totes les opcions d'orientació sexual i identitat de gènere.

"Les Terres de l'Ebre són molt diverses, però, en general, és una zona rural on hi ha molt temor al què diran. Per això és important trencar tabús i organitzar festes que visibilitzin totes les opcions", afirma Roger Font, president de l'associació cultural d'Okay Productions, impulsora de la festa reivindicativa d'aquest dissabte 25 a Roquetes.

"No tenim constància de denúncies per agressions a les Terres de l'Ebre", explica Font, però destaca que "sí que hi ha aspectes que continuen sent tabú i s'han de treballar, en especial portes endins de les cases":

"Moltes famílies no accepten tot allò que surti de la norma heterosexual, i això crea traumes, tant a petits com a grans. El col·lectiu de gais i lesbianes a les Terres de l'Ebre té molta llibertat, però els trans, bisexuals i intersexuals no s'entenen tant per falta de coneixement."

Segons aquest activista, molts han marxat de les Terres de l'Ebre a les grans ciutats "per sentir-se més lliures i còmodes sent qui són pel carrer", i això fa que hi hagi "molt pocs casos visibles de persones trans que alhora puguin servir de referents per a altres persones que vulguen fer el procés de transició de gènere. Falta molta educació per normalitzar totes aquestes situacions".

La festa de dissabte inclou una desfilada pel centre de Roquetes i també diversos espectacles.


L'artista transformista coneguda com La Mega Pubilla és la presentadora de la jornada: "Sóc filla de Prats del Rei, un poble de mig miler d'habitants de l'Anoia, i per tant m'identifico amb la falta de reconeixement de la diversitat en una zona rural com les Terres de l'Ebre", explica, recordant la seva experiència:

"Jo mateixa vaig marxar en el seu moment a una gran ciutat com Barcelona, on se'm van obrir moltes portes com a transformista. És molt important visibilitzar la diversitat en el món rural, que s'entengui que és molt maca i que som gent de llibertat i d'amor."


Font també recalca la necessitat d'organitzar festes d'orgull LGTBIQ+ en zones rurals: "S'ha de treballar en festes com la que organitzem i que els ajuntaments col·laborin per fer-ho a prop de casa nostra, perquè si al final marxem a Barcelona o a Madrid a celebrar un Pride potser ajudarem la gran ciutat a visibilitzar el col·lectiu, però també estarem ignorant-lo als territoris rurals, on més falta fa aquest suport".

La festa de dissabte està organitzada conjuntament entre l'associació Okay Productions i l'Ajuntament de Roquetes, una petita ciutat de 8.000 habitants, que els ha rebut amb els braços oberts, però Roger Font lamenta que abans s'havia contactat amb altres ajuntaments i la proposta no va ser ben rebuda.

"A les Terres de l'Ebre fem tard, s'han fet coses, però mai d'aquesta magnitud, i crec que l'important en zones rurals és que visibilitzem el col·lectiu. L'objectiu és fer la festa cada any en una població diferent i arribar també als pobles més menuts, on fa més falta.", diu Roger Font.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut