Sorpresa per les primeres imatges del Terror, el vaixell perdut a l'Àrtic fa 170 anys
El vaixell Terror va ser localitzat l'any 2016

Sorpresa per les primeres imatges del Terror, el vaixell perdut a l'Àrtic fa 170 anys

Les aigües fredes de l'Àrtic conserven intactes les restes del Terror, naufragat el 1846, després d'un any i mig encallat amb 129 mariners

RedaccióActualitzat

Fa tres anys, el govern canadenc va anunciar la troballa de les restes d'un dels vaixells més famosos de l'exploració Àrtica: el veler Terror, amb el qual John Franklin va intentar trobar el mític Pas del Nord-oest, que connecta els oceans Atlàntic i Pacífic a través de l'Àrtic.

Ara, finalment, un equip de rodatge hi ha pogut baixar i n'ha fet públiques les primeres imatges del derelicte. Els investigadors han quedat impressionats pel bon estat tant del vaixell com de la seva càrrega.

S'hi poden veure restes de la vaixella o mobles, com ara aparadors, taules o cadires. Els arqueòlegs esperen trobar-hi també diaris de bord i mapes que aportin informació valuosa sobre aquell viatge.
 

 

L'expedició va acabar tràgicament amb la desaparició i mort de tots els seus membres, quan el Terror, i un altre vaixell -l'Erebus-, van quedar atrapats pel gel.

 

Els 129 mariners de l'expedició van quedar encallats un any i mig abans de morir de fam i fred. Les circumstàncies de la tragèdia més gran de l'exploració de l'Àrtic va ser objecte d'una sèrie de televisió nord-americana "The Terror", basada en la novel·la de Dan Simmons publicada el 2007 amb el mateix títol. 

L'expedició perduda de Franklin va partir d'Anglaterra l'any 1846. Un cop desapareguda, moltes expedicions es van llançar a la seva cerca. El vaixell es va localitzar el 2016 a una profunditat de 24 metres a l'illa de King William, al territori de Nunavut, al Canadà.

El director del projecte arqueològic ha reconegut que "vam tenir la impressió que es tractava d'un vaixell abandonat recentment per la seva tripulació, que sembla haver escapat del pas del temps", va dir Ryan Harris.

 

Durant 48 immersions, incloent-hi set amb el robot, "en aigua que es trobava a prop de zero graus o menys", l'equip va obtenir imatges de més del 90% de la coberta inferior del vaixell.

Només les dependències del capità resten inaccessibles per una porta tancada. Els escrits que esperen trobar-hi "podrien aclarir què va passar".

 

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut