Roma

Sorpresa a la Domus Aurea, el palau de Neró a Roma: descobreixen una nova sala

L'espai, d'uns 2.000 anys d'antiguitat, està decorat amb frescos d'animals i figures mitològiques, com centaures o sàtirs, i també instruments musicals

RedaccióActualitzat

Un equip d'arqueòlegs ha desenterrat, durant unes obres de restauració a la Domus Aurea, una sala coberta amb una volta i decorada amb frescos. La Domus Aurea o casa daurada era el palau imperial que va ser construït a Roma per Neró al segle I dC.

Va ser durant una intervenció realitzada fa uns dies en una de les sales de la Domus Aurea, que els arqueòlegs van descobrir, a través d'una obertura, que darrera s'obria un espai desconegut fins ara. Aquesta nova habitació ha estat batejada pels especialistes amb el nom "El saló de l'Esfinx".

La sala està completament plena de runa. De moment, només es pot observar en perfecte estat la volta que la cobreix, decorada tal com es feia al segle I dC.

 

 

Sobre un fons blanc, es poden distingir uns marcs vermells, perfilats per línies de color groc-ocre i garlandes florals.

Els marcs enquadren diversos frescos d'animals i figures mitològiques, com centaures o sàtirs, i també instruments musicals. Però la pintura més representativa és la que ha donat nom a l'habitació, una esfinx que està sobre el que sembla un objecte sagrat.

Els arquitectes i arqueòlegs s'han decantat per assegurar i consolidar els frescos de la volta abans de començar la fase de desenrunament total de la sala. Després vindrà la rehabilitació de la resta de l'espai.

 

 

La Domus Aurea

Construïda entre el 64 i el 68 dC, la immensa i sumptuosa "Domus Aurea estava formada per una sèrie d'edificis envoltats de jardins i llacs artificials, al centre de l'antiga Roma. La seva luxosa decoració incloïa incrustacions d'or, pedres precioses i ivori.

Després de la mort de Neró, el 68 dC, els seus successors volien destruir tot el que recordava la seva memòria. Vespasià va iniciar la construcció del famós Coliseu al lloc del llac artificial i va acabar per abandonar el palau. Trajà la va cobrir de terra, cosa que ha permès una bastant bona conservació de tot el conjunt.

 

 

Oblidada durant segles, la Domus Aurea va ser descoberta durant el Renaixement pels grans artistes del moment, incloent-hi Rafael, que va tenir en els frescos un punt d'inspiració.

 

 

Anar al contingut