Sorprenent troballa d'una obra d'art prehistòrica a Ulldemolins
La cara B de la pedra trobada a Ulldemolins (Arxiu del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Guillem Fernández-Huerta)

Sorprenent troballa d'una pedra amb gravats d'almenys 11.700 anys al Priorat

L'obra d'art del paleolític l'han localitzat al jaciment de les Coves del Fem, a Ulldemolins

RedaccióActualitzat

Troballa arqueològica extraordinària a Ulldemolins, al Priorat, on han descobert una placa de pedra amb gravats molt precisos de diverses espècies animals de finals del paleolític superior.

El còdol té una antiguitat d'entre 15.000 i 11.700 anys i era al jaciment de les Coves del Fem, que s'excava des del 2013.

La troballa es pot veure, a partir d'aquest dilluns i fins al 24 de gener, a l'exposició "Art primer. Artistes de la prehistòria", del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

 

 

Una peça "excepcional"

Els investigadors consideren la troballa "excepcional" per l'aportació que suposa en el coneixement de l'art paleolític a Catalunya, "on aquest tipus de restes apareixen molt rarament". A més, afegeixen, consolida el massís del Montsant al mapa de l'art prehistòric de la península Ibèrica.

La peça mesura 18 centímetres de llargada per 12 d'amplada. Segons l'estudi preliminar hi apareixen com a mínim 6 figures d'animals, entre les quals són representats 2 cérvols -un mascle i una femella-, 2 figures que podrien ser un càprid o un bòvid i 2 figures indeterminades.

Sorprenent troballa d'una obra d'art prehistòrica a Ulldemolins
Imatge de la cara A de la plaqueta de les Coves del Fem (Arxiu del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Guille)
Sorprenent troballa d'una obra d'art prehistòrica a Ulldemolins
Imatge de la cara A amb les figures animals ressaltades (UAB)

 

També apareixen un gran nombre de línies gravades, ara per ara de difícil interpretació.

L'equip de recerca destaca la precisió del gravat, molt fi i fet amb un estri de sílex molt agut. Entre els detalls que es poden observar, destaquen les banyes d'un cérvol mascle adult, representades amb 7 puntes.

 

Sorprenent troballa d'una obra d'art prehistòrica a Ulldemolins
La cara B de la pedra, on hi ha ressaltats el cap i les grans banyes d'un cérvol mascle adult, representades amb 7 puntes (UAB)

 

La pedra va aparèixer entre els blocs de pedra dispersos a la superfície del jaciment. "No és gens freqüent, més aviat és una raresa, que aquestes plaquetes presentin gravats. Per això trobar la plaqueta gravada ha estat una sorpresa majúscula per als investigadors", destaca l'equip de recerca, integrat pel MAC, la UAB i el CSIC.

Per determinar-ne l'antiguitat, a falta d'un context precís a partir dels estrats, els científics van valorar la composició i l'estil dels gravats, comparant-los amb els de peces similars d'altres jaciments on sí que s'ha pogut fixar de formar precisa quants anys tenen.

 

A més del seu valor artístic, la peça té vàlua pel que representa. "Parla del món ideològic dels grups caçadors-recol·lectors, en què els gravats són representacions simbòliques elaborades amb una finalitat que es desconeix per ara", comenten els investigadors.

A Catalunya, pocs jaciments han ofert peces d'aquesta mena. En bona part es concentren en un territori relativament petit, a cavall entre el Priorat i la Conca de Barberà. Entre d'altres, destaquen les troballes de Sant Gregori (Falset, Priorat), a l'abric del Molí del Salt (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà) i al jaciment de l'Hort de la Boquera (Margalef del Montsant, Priorat), aquest darrer a pocs quilòmetres de les Coves del Fem, al massís del Montsant.

ARXIVAT A:
PatrimoniArqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut