"Sorpasso" de Més Madrid al PSOE, que obté els pitjors resultats a la Comunitat de Madrid
La candidatura de Mónica García ha igualat el PSOE en escons i l'ha superat en vots
Madrid

"Sorpasso" de Més Madrid al PSOE, que obté els pitjors resultats a la Comunitat de Madrid

La candidatura de Mónica García suma més vots i els mateixos escons que el PSOE, i Pablo Iglesias aconsegueix 3 diputats més per a Unides Podem

RedaccióActualitzat

"Sorpasso" de Més Madrid al PSOE i desfeta dels socialistes a les eleccions a la Comunitat de Madrid en què la dirigent del PP Isabel Díaz Ayuso ha obtingut una victòria contundent.

La candidatura encapçalada per Mónica García es consolida i, amb el 94% escrutat, ha aconseguit 24 escons, 4 més dels que tenia i el mateix nombre que el PSOE, però s'han situat al davant dels socialistes en nombre de vots: 583.037 per a Més Madrid i 582.802 per als socialistes.

La diferència s'ha anat ampliant en els últims minuts d'escrutini. Amb més del 99% de vots recomptats, l'avantatge de Més Madrid és de 4.386 vots. En tenen 613.751, davant dels 609.365 del PSOE. Traduït en percentatge de vot, els primers en tenen el 16,97% i els socialistes, el 16,85%. 

El frec a frec s'ha intensificat amb el recompte al 56%, quan el PSOE tenia 25 escons i Més Madrid, 24. La llista de García ha anat retallant distàncies fins que, amb més del 90% de vots comptats, s'ha posat per davant en nombre de vots.

García i Gabilondo, en les compareixences de la nit electoral

La metgessa Mónica García, encara desconeguda per a molta gent, millora els resultats del que encara molts coneixen com "el partit d'Errejón", que va rebutjar en menys de 24 hores la confluència d'esquerres que volia abanderar Pablo Iglesias.

García ha comparegut un cop ja s'havia confirmat el "sorpasso" i ha reivindicat una campanya en què han posat "les persones al centre" davant del "soroll i les ocurrències" i s'ha declarat convençuda que, a les eleccions d'aquí a dos anys, milloraran els resultats:

"Des d'aquesta manera nit comença el compte enrere per a les eleccions que hi haurà d'aquí a 2 anys, i hi tornarem a posar el coll. I redoblem l'aposta. Som l'alternativa que em comprometo a construir des d'ara."

 

Iglesias dimiteix

Això, en un context en què també ha pujat Unides Podem. La jugada d'Iglesias d'abandonar el govern per ser el cap de cartell en aquests comicis s'ha traduït en més de 72.000 vots més i 3 escons més a per a la formació. Ha passat de 7 a 10.

Davant de la incapacitat de les forces d'esquerres de sumar i constituir una alternativa de govern, però, Iglesias ha anunciat que deixa la política institucional i dimiteix dels càrrecs públics perquè s'ha convertit en un "boc expiatori". "No contribueixo a sumar", ha afirmat.

 

Gabilondo obté els pitjors resultats del PSOE al tercer intent

Una de les incògnites d'aquests comicis era com quedaria la correlació de forces en les esquerres.

Els socialistes, que veien possible liderar una alternativa a un govern de dretes per primera vegada en més de 25 anys, han obtingut els pitjors resultats en unes autonòmiques a Madrid. Han aconseguit 24 escons, lluny dels 37 dels comicis del 2019. És una reculada de 13 escons i més de 274.000 vots.

Ángel Gabilondo arribant a la seu del PSOE per seguir l'escrutini electoral (EFE/Fernando Villar) (EFE/Fernando Villar)


Gabilondo ha admès la derrota. "No ho he aconseguit i ho lamento", ha afirmat en una compareixença a Ferraz en què ha reconegut que no ha estat capaç "'d'obrir espais per a un debat reposat".

El candidat socialista ha afegit que Madrid "no necessita crispació i confrontació, sinó estar units, i una gran recuperació."

El sondeig de FORTA ja preveia una forta patacada dels socialistes i els atorgava entre 25 i 28 escons. Mentre l'escrutini avançava molt a poc a poc, des del PSOE demanaven prudència i esperar a saber els resultats finals que, finalment, s'han situat encara per sota d'aquesta forquilla.

Després de començar la campanya intentant captar els votants descontents amb Ciutadans, el candidat, Ángel Gabilondo, havia centrat els últims esforços en els electors d'esquerres. L'estratègia, però, no li ha sortit bé i en la tercera vegada que s'ha presentat és quan ha obtingut els resultats més dolents.

No han aconseguit millorar resultats tot i el paper destacat que va assumir el president espanyol, Pedro Sánchez, a la campanya, més a l'inici que al final, per reforçar un cap de llista que tenia la vista posada en ser Defensor del Poble quan els va enxampar per sorpresa l'avançament electoral de Díaz Ayuso.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridIsabel Díaz AyusoUnides PodemPSOECsVoxPablo Iglesias
Anar al contingut