Família sopant (Flickr)
Els joves que sopen en família sovint mengen més fruites i verdures (Flickr)

Sopar en família promou la dieta saludable dels joves, tot i que no hi hagi bona relació

Adolescents i joves adults mengen més fruita i verdura i prenen menys begudes ensucrades i menjars preparats

Xavier DuranActualitzat

Sopar en família afavoreix una dieta saludable per als joves, encara que la família no tingui una relació bona i fluida. Així ho afirma un equip d'investigadors dels Estats Units i el Canadà encapçalats per Kathryn Walton, del Departament de Relacions Familiars i Nutrició Aplicada de la Universitat de Guelph (Ontario). L'estudi s'ha publicat al "JAMA Network".

Diversos estudis han associat els sopars familiars amb una millor dieta per als adolescents i els adults joves. Una de les raons seria que sopant normalment a casa hi ha menys oportunitats que els joves vagin fora i prenguin aliments i plats menys saludables.

S'ha afirmat que aquest benefici es produeix independentment de si la família té una bona relació o no. Però faltaven estudis per esbrinar-ho. Per això, els autors d'aquesta recerca van estudiar un total de 2.728 adolescents i joves d'entre 14 i 24 anys que viuen a casa amb els pares als Estats Units.

Van analitzar la freqüència amb què sopaven junts i el nivell funcional de la família, que es basa en la consideració que una família funcional és aquella en què els seus membres gestionen bé les rutines diàries, tenen bona comunicació i bona connexió emocional.

Els resultats indiquen que els sopars en família afavoreixen que adolescents i joves mengin més fruites i verdures i prenguin menys begudes ensucrades i menjar ràpid o preparat per endur-se. És a dir, es prenen sobretot aliments preparats a casa. I aquest benefici es veu tant en famílies amb un bon funcionament com en aquelles en què les relacions no són tan bones o intenses.

Els autors van tenir en compte el sexe i l'edat dels enquestats i l'estructura familiar. Una limitació que reconeixen és que les dades es basen en les respostes dels participants al qüestionari que se'ls va passar. Per tant, depenen de la sinceritat i la bona interpretació que n'hagin fet els implicats.

També reconeixen que el grup, tot i ser ampli, pot no ser representatiu, perquè més del 90% dels participants eren blancs. Tampoc no han tingut en compte tots els àpats, sinó només els sopars. Si bé, diuen, diversos estudis apunten que això no alteraria els resultats.

Els sopars en família tenen diverses virtuts. Un estudi nord-americà del 2015, publicat a la revista "Journal of Adolescence", apuntava que aquest hàbit redueix la implicació dels adolescents en conductes de risc. L'actual estudi conclou que també és una bona eina per afavorir una dieta equilibrada i saludable en adolescents i joves adults.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutAlimentació
Anar al contingut