Pla general d'un usuari del Villablanca que interactua amb el Musii, un nou aparell inflable, multisensorial i interactiu, de la nova sala del …
Pla general d'un usuari del Villablanca que interactua amb el Musii, un nou aparell inflable, multisensorial i interactiu, de la nova sala del centre. Imatge del 12 de desembre del 2019 (Horitzontal).

Sons musicals, gamma de colors i sensacions tàctils per pal·liar les alteracions de conducta dels usuaris de Villablanca

ACN Reus.-Tot un món de sons vinculats a una gamma cromàtica de colors i sensacions tàctils. Els usuaris del centre Villablanca de Reus disposen d'una nova sala multisensorial que conté un aparell inflable, multisensorial i interactiu anomenat Musii. Quan els pacients toquen els tres cons d'aquesta eina terapèutica s'emeten sons musicals i s'il·luminen amb diversos colors que van canviant de tonalitat. D'aquesta manera, es treballa el sentit visual, auditiu i tàctil mitjançant l'estimulació propioceptiva. Segons els responsables de l'espai, el Musii és beneficial perquè ajuda a pal·liar les alteracions de conducta dels pacients i s'adapta a les seves necessitats. Així mateix, també es millora la seva capacitat de comunicació i socialització.

En Júlio i la María José són els primers usuaris que han experimentat amb el Musii. Un cop han decidit el que volen escoltar amb la tauleta, han col·locat les seves mans dins dels cons de l'aparell i els han pressionat fins a arribar al fons. Segons la pressió que fan, la intensitat de la llum, dels colors i de la música varia. "És un aparell que, toquis com el toquis, sempre fa música, siguis músic o no", ha afirmat la fisioterapeuta del centre Villablanca, Elisenda Garcia. Així es treballen aspectes de l'àmbit visual, auditiu i tàctil.Segons la coordinadora del projecte 'Som-hi' del centre Villablanca, Mireia Castellà, el Musii permet interactuar de diferents maneres, ja que es poden escollir el tipus d'instrument i l'escala dels sons segons la sensibilitat auditiva de cada usuari, o bé segons la sensibilitat cromàtica. "Als usuaris amb molta sensibilitat cromàtica al blanc els podem oferir unes altres gammes de colors que estan molt més integrades en el seu sistema sensorial i neuronal", ha detallat Castellà.La coordinadora també ha subratllat que aquesta nova sala multisensorial és beneficiosa perquè s'adapta a les necessitats dels pacients i no ells a l'espai. "Tenim molts entorns com pavellons, cuines i jardins que de vegades no s'adapten al seu sistema sensorial i neuronal i, per tant, amb aquesta sala podem adaptar-nos i pal·liar les alteracions de conducta", ha argumentat. A la vegada, es treballen, en un entorn lúdic, aspectes com la socialització, la comunicació i l'autonomia dels usuaris.El centre reusenc fa poc més d'una setmana que ha adquirit el Musii, que és d'origen britànic. L'aparell s'adreça a tot tipus d'usuaris, tant a aquells que tenen una gran capacitat motriu i bona integració sensorial, fins a aquells que presenten grans afectacions. Tot i això, la prioritat serà que en facin ús les persones amb més pluridiscapacitats.La posada en marxa i creació de la nova sala multisensorial ha costat uns 12.000 euros, dels quals l'Obra Social de 'la Caixa' n'ha finançat la meitat. Més endavant la direcció preveu ampliar les tres sales multisensorials actuals amb un altre espai, la sala Negra.

Anar al contingut