Populars i socialdemòcrates perdrien la majoria a l'Eurocambra, segons el primer sondeig sobre les europees
Populars i socialdemòcrates perdrien la majoria a l'Eurocambra, segons el primer sondeig sobre les europees
Brussel·les

Sondeig sobre les europees: A Espanya guanya el PSOE i Vox entra amb 6 eurodiputats

Els dos grans partits de l'Eurocambra, populars i socialdemòcrates, perdrien per primer cop la majoria i els euroescèptics guanyarien pes

RedaccióActualitzat

Primer sondeig del Parlament Europeu sobre les eleccions d'aquesta cambra que es faran el 26 de maig. Els dos grans partits, populars i socialdemòcrates -amb un 45%-, perdrien per primera vegada la majoria a la cambra comunitària, i els liberals en tindrien la clau. Les formacions euroescèptiques i populistes pujarien.

A Espanya guanyaria el PSOE, que passaria de 14 a 16 escons, mentre que Vox entraria a l'Eurocambra amb 6 diputats. Esquerra Republicana seria l'única formació independentista catalana amb representació, un escó. El PDeCAT, per tant, quedaria fora. Igual que el PNB. La sortida del Regne Unit a través del Brexit dona a l'estat espanyol 59 escons davant dels 54 actuals.

El PP, amb 15 escons, repetiria el mateix resultat del 2014, i Ciutadans tindria la pujada més gran, passaria de 2 a 12 eurodiputats. Units Podem perdria un escó i obtindria 9 diputats.

L'italià Antonio Tajani, president del Parlament Europeu (Reuters)

A escala global, els populars, els socialdemòcrates i els liberals tindrien 393 escons, un 55% de l'hemicicle. Les enquestes preveuen l'entrada de 58 eurodiputats que actualment no estan afiliats a cap grup parlamentari, entre ells, principalment, La Republique en Marche del president francès Emmanuel Macron.

L'enquesta atorga 153 escons als grups conservadors, d'extrema dreta i populistes, en què s'integren partits com el polonès Llei i Justícia, Agrupació Nacional de Marine Le Pen o el Moviment 5 Estrelles, entre d'altres. Això significa que passarien de tenir un 15% de representació a més d'un 20%.

Sobre les formacions d'esquerra, el grup dels Verds/ALE obtindria 45 escons i l'Esquerra Unitària n'aconseguiria 46. Per tant, aquest bloc actual representaria un 13% de la cambra, un punt percentual menys que en les últimes eleccions.

ARXIVAT A:
Eleccions
Anar al contingut