Sondeig eleccions Madrid: rotunda victòria d'Ayuso, que dependria de Vox per governar

El PP guanyaria clarament en unes eleccions a la Comunitat de Madrid en què el PSOE obtindria el pitjor resultat històric i Ciutadans desapareixeria de l'Assemblea, segons indica el sondeig de FORTA

Actualitzat

Contundent victòria de la popular Isabel Díaz Ayuso a les eleccions madrilenyes, segons el sondeig de GAD-3 per a FORTA, la federació de radiotelevisions públiques autonòmiques.

El Partit Popular aconseguiria entre 62 i 65 escons i més que duplicaria els seus resultats de 2019, quan en va obtenir 30. Díaz Ayuso rendibilitzaria i molt l'avançament electoral, si bé per si sola no aconseguiria la majoria absoluta. Per això, hauria de pactar amb Vox per seguir a la presidència de la Comunitat.

En segon lloc, amb entre 25 i 28 diputats, quedaria el PSOE d'Ángel Gabilondo, que podria arribar a perdre entre 9 i 12 representants respecte al 2019, quan va guanyar les eleccions amb 37 escons. Si es confirma, seria el pitjor resultat dels socialistes a la Comunitat de Madrid.

Si es compleixen els pronòstics del sondeig, Més Madrid creixeria lleugerament i tindria entre 21 i 24 parlamentaris de la cambra madrilenya. El partit liderat per Mónica García obtindria 1 o 4 diputats més que el 2019 i se situaria a un pas de fer el "sorpasso" als socialistes.

 

La candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, votant aquest dimarts a Madrid
La candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, votant aquest dimarts a Madrid (EFE / Chema Moya)

 

En quarta posició se situaria l'extrema dreta de Vox. Rocío Monasterio repetiria resultat del 2019 i conservaria els 12 diputats actuals o fins i tot podria augmentar fins als 14, que serien clau perquè Díaz Ayuso seguís governant a la Puerta del Sol. L'extrema dreta no aconseguiria millorar notablement els seus resultats.

La jugada de Pablo Iglesias d'abandonar el govern espanyol per competir a les eleccions madrilenyes permetria pujar lleugerament a Unides Podem. Segons el sondeig elaborat per GAD-3 per a les radiotelevisions públiques autonòmiques, la formació lila creixeria i passaria a ser la cinquena força política amb entre 10 i 11 diputats, entre 3 o 4 més que el 2019.

Per últim, segons el sondeig de FORTA, Ciutadans patiria una desfeta sense pal·liatius i quedaria fora de l'assemblea madrilenya. Després d'arribar a la vicepresidència de la comunitat en aquesta legislatura la formació taronja, encapçalada per Edmundo Bal, no aconseguiria entrar al Parlament, tenint en compte que no assoliria el 5% que marca la llei electoral madrilenya i perdria tots els 26 diputats que fins ara tenia.

 

 

 

El "tracking" de l'empresa GAD3 va en la línia de la majoria d'enquestes publicades durant la campanya electoral, que ja assenyalaven una clara victòria de la candidata del PP. L'excepció més clara a la tendència general ha estat el CIS, que tant en el sondeig de 5 d'abril com en l'enquesta "flaix" del 22 d'abril indicava el triomf d'Ayuso però un empat entre els blocs d'esquerra i dreta.

 

Augment de participació

L'última dada de participació, la de les set del vespre, indicava una participació del 69%, onze punts més que l'any 2019. En xifres absolutes, això suposen 551.236 votants més que el 2019.

En els comicis, el vot per correu ha augmentat un 41% respecte als comicis del 2019. Més de 211.000 ciutadans han votat per correu.

En aquestes eleccions s'escullen els 136 diputats que hi haurà a l'Assemblea de Madrid, quatre més que fins ara. El de la Comunitat passarà a ser el parlament autonòmic amb més diputats de tot l'estat.

 

Cua de votants a la plaça de toros coberta de Moralzarzal, aquest dimarts a Madrid
Cua de votants a la plaça de toros coberta de Moralzarzal, aquest dimarts a Madrid (EFE / J. J. Guillén)

 

Uns comicis insòlits

Les d'aquest dimarts són unes eleccions insòlites. Per primera vegada, la Comunitat de Madrid ha avançat les eleccions i, per primera vegada des de 1987, s'han fet en un dia laborable.

La pròxima legislatura també serà diferent perquè tindrà una durada de només dos anys. Quan l'any 2023 la majoria de les comunitats autònomes facin eleccions autonòmiques, la Comunitat de Madrid també les farà.

A més, ha estat la quarta jornada electoral en pandèmia que viu l'estat, després dels comicis al País Basc, Galícia i Catalunya. Això ha fet que als col·legis electorals s'hi hagin extremat les mesures de seguretat, amb recorreguts diferenciats d'entrada i sortida, mascaretes FFP2 per als membres de les meses i senyalització a terra per garantir una distància de dos metres entre persones.

 

Una treballadora de neteja desinfecta una mesa electoral
Una treballadora de neteja desinfecta una mesa electoral (EFE / Chema Moya)

 

Unes eleccions que influiran en la política espanyola

Després d'uns mesos en què la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha estat la més clara opositora a Pedro Sánchez pel que fa a la gestió de la crisi del coronavirus, els comicis d'aquest dimarts suposen un plebiscit sobre la política que ha fet la candidata del PP.

Els actes de Vox intentant rebentar la campanya i les amenaces de mort rebudes per polítics com Pablo Iglesias, Reyes Maroto o Isabel Díaz Ayuso han marcat la campanya, en què hi ha hagut crispació fins a l'últim dia.

 

 

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridIsabel Díaz AyusoPPPSOEUnides PodemCsVox
Anar al contingut