Sónar+D: el congrés que uneix artistes, hackers, emprenedors, músics i científics

150 activitats per a milers de professionals i entusiastes que veuen en el Sónar+D un entorn únic i inspirador per fer networking i mostrar noves iniciatives

RedaccióActualitzat

Dijous 18 de juliol comença a Barcelona el Sónar, un dels festivals de música electrònica i experimental més prestigiosos. Paral·lelament, se celebra el Sónar+D, un congrés de la indústria creativa on participen més de 2.000 empreses de 60 països. Es calcula que hi passaran uns 5.000 professionals que participaran en alguna de les 150 activitats que s'hi organitzen.

El Sónar+D és un congrés internacional "antidisciplinari" que explora com la creativitat modifica el nostre present i imagina nous futurs. Des de 2013, aquesta trobada reuneix a Barcelona destacats artistes, tecnològics creatius, músics, cineastes, dissenyadors, pensadors, científics, emprenedors, makers i hackers.

Quatre dies molt intensos amb conferències, demostracions i workshops, actuacions en directe, tech shows i exposicions. També s'hi pot trobar experiències immersives, reunions individuals de mentoring i trobades de comunitats, entre d'altres activitats.

 

 

Per a milers de professionals i entusiastes de diferents països, el Sónar+D és un entorn únic i inspirador on descobrir projectes trencadors, trobar oportunitats de negoci, adquirir noves capacitats, fer networking i mostrar noves iniciatives.

TV3 ha parlat amb alguns dels estudis creatius d'aquí que participaran en aquesta trobada d'innovadors en tecnologia.


Veure el so i donar-li forma

Fa 4 anys, l'artista Sam Shepherd va confiar en una incipient empresa de Barcelona per realitzar un vídeo on la llum té vida. Era l'origen de Hamill Industries, un estudi creatiu que des d'aleshores no ha parat de créixer.

Anna Díaz, cofundadora Hamill Industries, explica que han crescut amb una singular manera de treballar:

"Nosaltres hem fet un estudi en el que tenim la part d'ordinadors, la part de desenvolupament, d'idea i de creació, i la part de treball, la part manual. Amb màquines que ens hem construït nosaltres podem executar la gran majoria d'idees."

Idees que sempre van més enllà de les pantalles. I el tàndem amb Pablo Barquín els porta al Sónar+D amb una nova creació en què, d'alguna manera, aconsegueixen donar forma i llum al so.

"El que veiem és àudio. Les ones de so es veuran projectades. I les ones de so seran el que escoltarem. La relació amb la música és plena, tot té a veure amb el so."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hamill Industries (@hamill_industries) on

 

I el repte ha estat aconseguir que aquesta forma de l'àudio sigui, també, estètica. El treball de Hamill Industries té cada vegada més visibilitat i el Sónar+D és un espai ideal per impulsar la projecció d'aquest estudi del Poblenou.


De la creativitat dels videoclips com "Malamente" a la publicitat

El fenomen Rosalía i el vídeo del seu hit "Malamente" han estat clau en la projecció a nivell espanyol de la productora Canada. Fa 10 anys que acumulen èxits internacionals, incloent-hi una nominació als Grammy, i ara comencen a ser profetes a casa seva.

Òscar Romagosa, productor executiu de Canada, explica que la seva fórmula innovadora passa per envoltar-se de gent molt jove i per experimentar en els vídeos musicals i guanyar diners amb la publicitat:

"No es pot tenir tot en aquesta vida. Normalment en els videoclips tenim molta llibertat creativa, però, econòmicament, no són un negoci. Per altra banda, sempre intentem compensar-ho amb el treball que es fa amb projectes una mica més corporatius, com és la publicitat."

I al Sónar +D portaran una nova tècnica d'un vídeo de Tame Impala, en què es dibuixa i es posa color a la gravació, per fer-ne el mateix amb la imatge del festival.  

 

 


Art, música i narrativa en un mateix videojoc

Al Sónar +D es podran trobar, per exemple, als creadors d'un dels videojocs més independents, més artístics i més interessants del moment. El protagonitza una noia que es diu Gris.

Conrad Roset és cofundador de Nomada Studio. Després de vuit anys com a il·lustrador, aquest terrassenc conegut per les seves muses pintades amb aquarel·les volia entrar en el món del videojoc. Va trobar dos socis experts en el sector, van crear Nomada Studio i van aconseguir el suport de la productora nord-americana Devolver.

"El tret diferenciat és aquesta barreja d'art, música i una història explicada de manera més adulta."

És la clau de l'èxit d'un estudi que ja prepara nous projectes en videojocs d'autor.


Talent del futur (i el present)

A part d'empreses, el Sónar+D té un ull posat en el futur. Per això, a l'apartat Sonar Hub, també s'hi podran trobar treballs d'estudiants de graus i màsters universitars que presentaran el talent d'algunes de les seves millors idees.

Universitats internacionals, com l'Aalto University de Finlàndia, el Royal College of Art del Regne Unit o la italiana IED Milano.

Però també universitats d'aquí, com la BAU Centre Universitari de Disseny de Barcelona, que mostrarà tres treballs de la primera edició del Màster d'Innovació Audiovisual i entorns interactius, l'Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que presentarà una experiència amb Realitat Virtual, o la IED Barcelona, amb els seus tatuatges sonors.

ARXIVAT A:
SónarMúsicaTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut