El sol de mitjanit a l'illa de Sommarøy (Visit Norway)
El sol de mitjanit a l'illa de Sommarøy (Visit Norway)
Noruega

Sommarøy, l'illa noruega que vol abolir el temps

Els 321 habitants censats d'aquesta illa del cercle polar àrtic volen que sigui declarada "zona lliure de temps"

RedaccióActualitzat

Setmanes després que aquesta notícia es publiqués a diversos mitjans de tot el planeta, l'agència de turisme noruega ha admès que l'anunci de crear una zona lliure de temps no és una proposta real sinó una campanya publicitària per promocionar la zona que se'ls en va anar de les mans. Pots llegir aquí què va passar realment.

-----------------------------------

En aquesta illa noruega situada a 300 quilòmetres al nord del cercle polar àrtic, a l'estiu el sol no es pon durant 69 dies i, pels locals, el pas del temps no segueix el cronometratge convencional.

Ara, els habitants de Sommarøy volen fer un pas més i convertir-se en la primera zona lliure de temps del món.


Amb el solstici d'estiu de l'hemisferi nord al voltant del 21 de juny, Sommarøy, que en noruec vol dir "illa de l'estiu", vol canviar els seus rellotges per garlandes de flors i declarar-se la primera zona lliure de la tirania del temps.

Des del 18 de maig fins al 26 de juliol, el sol no s'amaga mai a Sommarøy. Més de dos mesos en què els 321 habitants censats a l'illa aprofiten per desfogar-se després de la llarga nit polar que dura de novembre a gener. Els de l'illa de l'estiu aprofiten aquests preciosos mesos de plena llum de dia per mantenir una vida molt més activa. Es pot dir que extreuen el suc a les 24 hores que té el seu dia:

"Aqui a mitjanit els nens poden estar jugant un partit de futbol, de matinada és bona hora per trucar a un bon amic per anar a prendre una copa. N'hi ha que tallen la gespa del jardí a les quatre del matí o un grup d'adolescents queden per nedar una estona abans de les sis del matí", explica Kjell Ove Hveding, veïna de Sommarøy.

 

Aquesta manera de viure, lluny de la tirania marcada pels rellotges volen que ara es formalitzi. Fa unes setmanes, els tres centenars d'illencs van decidir en assemblea convertir-se en una zona "lliure de temps".

El 13 de juny van entregar al seu representant al Parlament noruec la seva petició formal perquè l'illa sigui declarada "zona lliure de temps". Esperen poder deslliurar-se dels horaris d'obertura i tancament comercial tradionals i també poder introduir flexibilitat en els horaris i calendaris escolars i laborals:

"Per a molts de nosaltres, obtenir això per escrit simplement significaria formalitzar una cosa que hem practicat des de generacions"

Els rellotges a l'illa ja han passat a la història, com alguns dels seus habitants exemplifiquen de forma molt gràfica. Els de Sommarøy conviden tots els visitants a deixar el seu rellotge parat a les baranes del pont que dona accés a l'illa. Quan se'n vagin, ja el podran recuperar si volen:

 

 

Tradicionalment han viscut de la pesca, però cada cop més l'illa viu del turisme. Els pescadors poques vegades miren el rellotge i les jornades laborals les marquen la disponibilitat o no de bancs de peixos al voltant de l'illa.

Volen que els turistes triïn Sommarøy pels seus paisatges, per la seva tranquil·litat i també per ser la terra que ha oblidat el temps. De moment està sent una estratègia exitosa: des que han plantejat ser la primera zona del món lliure de temps el nombre de reserves turístiques a l'illa s'ha multiplicat.

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut