Imatge d'arxiu d'una estelada independentista
Imatge d'arxiu d'una estelada independentista
Barcelona

Solidaritat i ERC carreguen contra Llanos de Luna pel seu pronòstic d'una "Catalunya independent pobra"

La rèplica a les contundents afirmacions de la delegada del govern espanyol a Catalunya sobre el gris futur que li depararia a una Catalunya independent no s'han fet esperar. Per a Solidaritat per la Independència, una Catalunya independent seria el setè estat més ric d'Europa en PIB, mentre que ERC destaca el "nerviosisme" que demostra el govern espanyol amb aquesta mena de declaracions.

RedaccióActualitzat
El secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, ha assegurat que les declaracions de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, es fan "des del desconeixement i la mentida". De fet, Bertran ha replicat que una Catalunya independent hauria estat el 2011 el setè estat més ric de la UE, només superada per Luxemburg, Holanda, Irlanda, Dinamarca, Àustria i Suècia. Per afirmar-ho, es basa en les dades de l'Idescat, que situen el PIB per càpita de Catalunya de l'any 2011 per sobre de la mitjana de la UE.

A més, SI defensa que, sense el "el robatori fiscal que patim a mans de l'Espanya de Llanos de Luna, l'economia catalana podria estar creixent de forma molt notable, incrementant els nivells de riquesa de Catalunya".

Uriel Bertran ha assegurat que "el PP recorre a la desesperada al discurs de la por per intentar retenir Catalunya dins d'Espanya quan el fet de mantenir-nos dins d'Espanya és el que ens està enfonsant i empobrint com a país".

En aquesta línia també s'ha manifestat la portaveu d'ERC, Anna Simó, que creu que les declaracions de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, a l'emissora Cope demostra que "estan nerviosos" i que "la ideologia espanyolista i centralitzadora encega el rigor" de l'exdiputada catalana.

Simó ha replicat a De Luna que "Catalunya seria un dels països més rics per si sol" si se'n proclamés la independència de l'estat espanyol. "Si l'Estat no tingués Catalunya, potser la situació seria molt diferent, i la pobresa no hi seria si fóssim independents aquells que veiem com el 10% del seu PIB és espoliat any rere any". Simó ha atribuït el discurs de De Llanos sobre la dificultat d'integració europea al lobby FAES.

Simó ha recordat que "fa un any, un exdirigent de l'FMI diu que sort en té l'estat espanyol de tenir Catalunya dins les seves fronteres, davant de la situació econòmica que patim".

A més, la portaveu dels republicans ha rebutjat la tesi que una possible independència de Catalunya dificultés la integració del país als tractats europeus: "Quan un país ha format part de la UE, automàticament passa a ser-ne membre via l'ampliació interior". Així ho demostra un estudi de l'Aliança Lliure Europea, que comparteix també l'Scottish National Party.

"La FAES fa la seva feina, però els que estem treballant per la independència hem d'aportar arguments més enllà de les idees del discurs de la por del PP i la FAES", ha dit Simó. Creu que el seu missatge "es basa en una actitud colonial i prepotent de qui se sent amo d'un poble". Per tot plegat, Simó ha defensat que s'impulsi una consulta popular sobre l'autodeterminació "aquesta mateixa legislatura".
Anar al contingut