Barcelona

Solemnitat i protocol a "l'hora gran de Catalunya"

Un vestit amb un record especial, una ploma que serà objecte de museu i un escenari amb un alt grau de simbolisme són detalls d'una jornada que passarà a la història

M. Josep MoyaActualitzat

Artur Mas l'ha descrit com "un dia que marca un abans i un després; un dia que tots recordarem". I és que hi ha voluntat política que aquest 27 de setembre passi a la història. S'han cuidat tots els detalls per fer-ho possible. Ubicació, protocol, escenografia, vestuari, detalls cuidats fins al mil·límetre per dotar de solemnitat un moment històric.

El president Mas ha passat la nit a la Casa dels Canonges, al costat mateix del Palau de la Generalitat. Ha triat una indumentària amb un significat especial per a ell: anava com quan va acompanyar la seva filla el dia del casament: vestit blau fosc, camisa blanca i corbata a ratlles també de tons blaus.

Els vestits de tons foscos han estat els més triats entre els homes que han assistit a l'acte. Oriol Junqueras ha combinat una americana blava amb una camisa negra. Avui el líder d'ERC ha volgut portar corbata, una peça poc habitual en ell. I n'ha triat una de ben vistosa, d'un color granatós. Els diputats de la CUP, David Fernández i Quim Arrufat, han defugit el vestit i han triat texans i samarreta. Fernández lluïa una samarreta negra amb el lema "Som Països Catalans".

Escenari i protocol

La ubicació triada per a la firma ha estat el saló de la Mare de Déu de Montserrat, amb un Sant Jordi al fons i una senyera amb el peu dissenyat per Josep M. Subirachs i pagada l'any 1982 amb una subscripció popular. Al centre de la sala, la taula amb el decret per firmar i una cadira dissenyada per Òscar Tusquets i inspirada en Gaudí.

Quan el president Mas ha entrat al saló de la Mare de Déu de Montserrat, els representants dels partits que donen suport a la consulta, amb l'excepció d'Iniciativa per Catalunya-Verds, que ja havia anunciat que no hi ha assistiria, ja hi eren. També hi havia els representats de la taula del Parlament i l'esposa del president, Elena Rakosnik. Artur Mas els ha saludat d'un en un i ha acabat la ronda amb un petó a la seva dona. Després ha creuat la sala i ha saludat els membres en ple del govern.

A les 10.30, el secretari del govern, Jordi Baiget, ha llegit els articles principals del decret de convocatòria de la consulta. Una lectura que ha durat 4 minuts i mig.

La firma

En acabar la lectura, i amb el decret de nou sobre la taula, el president Mas s'ha assegut, ha agafat la ploma i s'ha pres un segon abans de rubricar amb un únic traç, ampli i ferm, el decret de convocatòria. Tot seguit s'han sentit els primer aplaudiments dels assistents a l'acte, als quals el president s'ha unit tot mirant els representats dels partits. En les cares de molts dels assistents s'intuïa l'emoció de l'acte.

La ploma objecte de museu

La firma s'ha fet amb una ploma de fabricació catalana i amb l'emblema de la Generalitat. Un objecte que s'acabarà exposant al Museu d'Història de Catalunya.

Immortalitzar l'acte

Acabada la firma, molts dels assistents a l'acte han volgut immortalitzar el moment fent una fotografia del decret firmat. Amb els telèfons mòbils a la mà, els consellers feien forat davant la taula per agafar un primer pla del decret. No sembla que ningú hagi caigut en la temptació de fer cap "selfie".

Discurs en tres llengües

El president ha fet més tard un discurs institucional en tres llengües, català, castellà i anglès. S'ha adreçat no als polítics, sinó als ciutadans catalans, als espanyols i als europeus. Un missatge amb to ferm en què ha defensat el diàleg i la negociació.

A fora, centenars de persones cantaven "Els segadors" i reclamaven que Artur Mas sortís al balcó de la Generalitat. Minuts després, el president ha sortit a la plaça de Sant Jaume escortat entre la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el líder d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Darrere seu, la resta de representats polítics. En veure el president, el crit majoritari que s'ha sentit a la plaça de Sant Jaume ha estat: "Votarem!". La gent ha acomiadat el president amb crits de "Ni un pas enrere".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut