Una imatge de l'espectacle "One Hit-Wonders", de Sol Picó (ACN)
Una imatge de l'espectacle "One Hit-Wonders", de Sol Picó (ACN)
Madrid

Sol Picó, premi Nacional de Dansa 2016 en la modalitat de creació i coreografia

El jurat valora el seu talent creatiu, la forta personalitat artística i el profund coneixement dels estils de la dansa

RedaccióActualitzat

La ballarina i coreògrafa Sol Picó ha estat distingida pel Ministeri de Cultura espanyol amb el Premi Nacional de Dansa. El jurat ha valorat el seu "talent creatiu i la seva forta personalitat artística, units a l'audàcia de les seves propostes escèniques", el seu "profund coneixement dels estils de la dansa, per construir el seu propi llenguatge" i el seu "continu compromís amb la creació contemporània". La coreògrafa reaccionava així al premi:

"Em fa molta il·lusió perquè m'he aixecat una mica deprimida, sense ganes de res, i he flipat. Arriba en un moment important, perquè un premi dóna ganes de seguir i força i aquests són moments durs perquè a vegades et vénen ganes d'abandonar veient com està la dansa en aquest país." "A la dansa a Espanya, explica, li falta molta sensibilització per part de l'administració i que no destrueixi les estructures creades amb cap i peus quan ve el següent, perquè ens estem morint a cada pas."


Segons el seu parer, el model de gestió "es burocratitza cada vegada més" i el circuit està "cada vegada més desangelat", un panorama que contrasta amb la realitat que "hi ha públic per a la dansa".
La premiada va formar la Sol Picó Companyia de Dansa el 1993, és coneixedora de la dansa clàssica, espanyola i contemporània, tres disciplines que es poden sentir en la seva feina coreogràfica, encara que emmarcades en l'expressió més contemporània de la dansa, segons el jurat.
"Raona la vaca" (1995), "Besa'm el cactus" (2001), "El llac de les mosques" (2009), "Petra, la mujer araña y el putón de la abeja Maya" (2011) o "We Women" (2015) són alguns exemples i muntatges de la creadora, que ha rebut diversos premis Max pels seus treballs.

Sol Picó ha creat un llenguatge de dansa teatre amb una força i un sentit de l'humor inconfusibles. Amb cinquanta anys, és una dels pocs professionals de la dansa que continuen amb la forma que exigeix el primer nivell. Picó ha estat multipremiada i l'any 2004 ja va rebre el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat. 

Sol Picó va néixer a Alcoi el 1967 i ha desenvolupat tota la seva carrera a Barcelona.

Anar al contingut