"Sodoma", el llibre que veu l'Església com "una organització homosexual"

Entrevistem l'autor del llibre que després d'entrevistar 1.500 persones del Vaticà i una trentena de països conclou que el 80% dels clergues que treballen al Vaticà són homosexuals
"Sodoma", el llibre que veu l'Església com "una organització homosexual"

"Sodoma", el llibre que veu l'Església com "una organització homosexual"

Entrevistem l'autor del llibre que després d'entrevistar 1.500 persones del Vaticà i una trentena de països conclou que el 80% dels clergues que treballen al Vaticà són homosexuals
Vicenç Lozano Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Accedir al Vaticà, sobretot als seus alts responsables, no és una tasca fàcil. Quan el tema que es proposa és delicat, escabrós i afecta el poder i a la vegada la identitat sexual, és encara més difícil.

El periodista i sociòleg francès Frédéric Martel ha pogut entrevistar 1.500 persones al Vaticà i en una trentena de països. Cardenals, bisbes, nuncis, ambaixadors, sacerdots i seminaristes desfilen pel seu llibre, "Sodoma. Poder i escàndol al Vaticà ". Un text de més de 600 pàgines, controvertit i polèmic, publicat simultàniament a Europa, els Estats Units, Austràlia i diversos països asiàtics. La versió en castellà és de l'editorial Roca.

Es tracta d'una investigació feta durant 4 anys amb una tesi clara: el 80% dels clergues que treballen al Vaticà són homosexuals i entre un 60%  i un 70% dels seminaristes, també. Molts porten una doble vida, la que el mateix papa Francesc el 9 de gener del 2018 va condemnar tot dient que és una greu ferida a l'Església.

 

De dia ultres... de nit depredadors

Segons Martel, de dia aquests clergues es mostren ultraconservadors i defensen les tesis més homofòbiques. A la nit es converteixen en depredadors sexuals amb els "companys" que formen part de l'anomenada "parròquia" (com es reconeixen entre ells). Molts, utilitzen els serveis de la prostitució masculina. Busquen jovenets, sovint musulmans. Alguns, a més, són reconeguts pederastes.

Les acusacions són greus. Sobretot quan Martel defineix l'Església com una institució homosexual. Tot i el que podria semblar, no hi ha, però, en el llibre cap mena d'animadversió envers la condició d'homosexual. L'autor no s'amaga de ser-ho i reconeix que la seva identitat sexual l'ha ajudat en els contactes per a la seva investigació.


Omella, Rouco i Blázquez

El llibre no es limita a fer apunts històrics, sinó que mostra sense embuts la vida privada de molts personatges públics amb alts càrrecs a la Cúria vaticana i també en les conferències episcopals de molts països.

Parla de l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, com d'un bon home "gay friendly" i tira amb bala contra els cardenals Antonio Maria Rouco Varela i Ricardo Blázquez, expresident i actual president de la Conferència Episcopal Espanyola. Sobre ells estén la sospita d'encobridors de sacerdots que han abusat de menors a diverses diòcesis.

 

L'encobriment com a tradició

Martel parteix dels estesos rumors sobre la suposada homosexualitat de Pau VI, un tema sobre el qual es conserven algunes carpetes que no es poden consultar a l'Arxiu Secret del Vaticà. Repassa el concepte de l'"amistat amorosa", que durant segles s'ha interpretat a la Santa Seu com un terme que avui es reconeix ja amb la paraula homosexualitat.

L'etapa ultraconservadora de Joan Pau II és per al periodista francès la que consolida la política d'encobriment d'abusos que el mateix papa Francesc vol liquidar com a pràctica tradicional vaticana. El cas del sacerdot i amic del papa Wojtyla, Marcial Maciel, fundador dels Legionaris de Crist, és el millor i més escandalós exemple d'un depredador de menors protegit des de la Santa Seu.

El període continuista de Benet XVI es veu sacsejat pel terratrèmol dels casos de pederàstia a l'Església que esclaten a tot el món, i l'escàndol de Vatileaks 1. El papa va intentar gestionar aquesta pesada llosa proclamant la "Tolerància zero", però va acabar per esgotar-lo fins al punt que fa efectiva la històrica decisió de renunciar al pontificat.


La venjança contra Francesc

Amb Francesc, els escàndols de fa dècades no només segueixen sortint a la llum, sinó que es multipliquen. El papa argentí, mal aconsellat, nomena personatges com el cardenal George Pell que converteix en el secretari d'Economia del Vaticà i acaba en una presó australiana condemnat per abusos.

Els sectors més ultraconservadors, la majoria de responsables o encobridors dels abusos, veuen en aquests escàndols l'oportunitat per desfer-se de Bergoglio. Organitzen una forta campanya per desacreditar-lo, que obté el suport d'influents cardenals i personatges foscos, pròxims als feixismes. També conspiradors com Steve Bannon, l'exassessor del president Donald Trump, dissenyen estratègies per desempallegar-se d'una veu crítica i poderosa que trenca amb els esquemes neoconservadors que volen imposar.

 

Martel creu que "Sodoma" és el regne on es barreja no només el sexe desenfrenat, sinó també diners, petulància, supèrbia, privilegis ancestrals... el poder en el seu màxim "súmmum".
 

L'homosexualitat no és pederàstia

Frédéric Martel

En l'entrevista que li faig a Martel al jardí d'un cèntric hotel al costat del Passeig de Gràcia de Barcelona, l'autor francès es mostra amable, receptiu, orgullós que el seu llibre sigui ja un "best seller" situat en els primers llocs del "top ten" dels més venuts als Estats Units i diversos països europeus.

Només es mostra més fred i tens quan li parlo de les crítiques que ha suscitat "Sodoma..." entre els que consideren que és un text ple d'acusacions sense proves... o quan li parlo de la possibilitat que el llibre sigui una guia per iniciar una "caça de bruixes" contra els homosexuals al Vaticà.

Insisteix en el rigor de les seves investigacions, en el fet que les proves són les entrevistes amb personatges ben situats a la jerarquia de l'Església. Insisteix que fuig dels rumors, de la xafarderia.

No admet que "Sodoma..." pugui ser un llistat de noms amb una identitat homosexual susceptibles de ser represaliats. Defensa i afirma que no li preocupa que el clergat pugui exercir la seva homosexualitat sempre que no inclogui menors. Homosexualitat i pederàstia no tenen res a veure. Però insisteix que el que és denunciable és la doble vida, la hipocresia dels que condemnen en públic el que fan en privat. Considera, a més, el celibat com una llei que va contra la naturalesa de l'ésser humà.


Un llibre que no agrada l'extrema dreta

Martel admet ser agnòstic, però també defensor del papa Francesc, que segons el periodista francès mostra el coratge que no han tingut anteriors pontífexs.

Però l'autor va més lluny. Critica les "dèbils i insuficients" mesures adoptades en la recent cimera contra els abusos celebrada al Vaticà, però afirma que és un primer pas important.

Acaba dient que el seu llibre a qui no agrada és sobretot a l'extrema dreta. I amb això vol deixar clars els seus motius per escriure un volum que ha sacsejat novament com un moviment sísmic els fonaments de l'Església. "Això és tot. Fa fred", em diu mirant-me amb una ganyota, mentre s'aixeca i es refugia al bar de l'hotel. Sí, fa un dia de març assolellat, però el fons de l'aire és fresc.

VÍDEOS RELACIONATS