Barcelona

Societat Civil i Manos Limpias preparen denúncies contra Mas i el govern per la consulta del 9-N

Entitats com Societat Civil i el sindicat Manos Limpias preparen denúncies contra Artur Mas i el govern per la firma de la consulta

RedaccióActualitzat

La firma del decret de convocatòria de la consulta ha activat els mecanismes de l'Estat per frenar el 9-N, però també les iniciatives privades. Entitats com Societat Civil Catalana i Manos Limpias ja han anunciat que presentaran denúncies pel que consideren una actuació fraudulenta del govern català.

La denúncia més contundent, i també la més esperable, és la del sindicat d'ultradreta Manos Limpias. Aquest dilluns presentaran una querella contra el president Artur Mas pels presumptes delictes de prevaricació, sedició i desobediència per la firma del decret de la consulta.

L'entitat ja es va querellar contra Mas el mes de febrer, també per prevaricació, desobediència i sedició. Llavors el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no va admetre a tràmit la denúncia, pocs dies després que la Fiscalia Superior de Catalunya va demanar arxivar-la.

Manos Limpias també es va querellar, sense efecte, contra Carme Forcadell. El sindicat, a més, ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que apliqui l'article 155 de la Constitució i suspengui l'autonomia de Catalunya.

D'on surten les dades

L'organització Societat Civil Catalana també anirà a la justícia. Dilluns presentarà davant la Fiscalia de Contenciós Administratiu de Catalunya un escrit en què sol·licitarà que s'investigui "el possible ús fraudulent de les dades personals dels ciutadans de Catalunya per part de la Generalitat".

SCC afirma que és il·legal "la creació d'un fitxer paral·lel per a la celebració d'un referèndum secessionista a Catalunya". Argumenten que no es poden fer servir dades personals "per a una funció diferent d'aquella per a la qual se'n va fer la cessió".

Aquestes dades personals, segons Societat Civil Catalana, han estat cedides pels Ajuntaments al Registre de la Població de Catalunya "a efectes purament estadístics i la seva manipulació per intentar aïllar una dada individual està totalment prohibida".

Societat Civil entén a més que aquesta cessió de dades vulnera la Llei d'Estadística de Catalunya i la Llei Orgànica de Protecció de dades.

Anar al contingut