Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Sobrepès i obesitat, també en infants, augmenten el risc de tenir malalties de fetge

Un document fet per experts europeus avisa de l'augment de les malalties hepàtiques i proposa mesures de reducció

Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Salut

Les malalties cròniques del fetge estan augmentant i l'obesitat infantil és una de les causes contra les quals cal lluitar, perquè ja es veuen, en alguns països, joves amb cirrosi abans dels 20 o 30 anys.

Aquesta seria una de les conclusions principals del document sobre la situació de les malalties del fetge a Europa, elaborat per una comissió impulsada per la revista The Lancet i l'Associació Europea per a l'Estudi del Fetge (EASL). S'ha publicat aquest dijous a Lancet.

De la comissió en forma part el doctor Pere Ginès, cap del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Clínic i del grup de recerca sobre Malalties cròniques del fetge: mecanismes moleculars i conseqüències clíniques de l'IDIBAPS.

Formen part de la comissió altres metges del Clínic i del Vall d'Hebron.

Un altre dels punts destacats del document és que s'ha de lluitar contra l'estigmatització d'aquestes malalties, molt sovint associades a l'alcoholisme, però que cada vegada afecten més persones a causa de l'obesitat i la diabetis. El fetge gras, acumulació de greix en el fetge, n'és una de les causes.

Una malaltia hepàtica pot conduir a una cirrosi, que està generada per la inflamació crònica del fetge. Hi provoca cicatrius que acaben alterant la morfologia i la funció d'aquest òrgan essencial.

Si l'alteració és intensa, pot portar a complicacions que condueixen a la mort del pacient o a la necessitat d'un trasplantament de fetge.

A Europa, les malalties hepàtiques cròniques són la segona causa d'anys de vida laboral perduts per baixa, només darrere de les malalties cardiovasculars.


Causes i factors de risc

Una de les causes és l'alcohol, però no exclusivament. La primera causa a nivell mundial són els virus de les hepatitis B i C, tot i que, gràcies als fàrmacs, la segona d'aquestes malalties ha disminuït força.

Una segona causa molt important són problemes metabòlics com sobrepès, obesitat i diabetis.

Segons el doctor Ginès, la previsió és que en els propers anys aquesta incidència augmenti a causa de l'epidèmia d'obesitat:

"Als Estats Units ja s'estan trobant amb persones de 30 anys que tenien obesitat infantil i ara tenen malaltia hepàtica avançada i se'ls ha de trasplantar el fetge o moren a causa de la malaltia."

De fet, a Europa i a l'estat espanyol la malaltia hepàtica més freqüent és l'esteatosi hepàtica no alcohòlica o fetge gras no alcohòlic, que s'associa a l'obesitat, i la diabetis de tipus 2 i s'estima que afecta un 30% de la població.

I un problema important és que molta gent amb malaltia hepàtica no ho sap, perquè encara no ha mostrat símptomes. Un estudi liderat pel doctor Ginès i publicat el 2018 a Clinical Gastroenterology and Hepatology assenyalava que l'elastografia hepàtica, una tècnica no invasiva per mesurar la rigidesa del fetge, és una estratègia eficaç i rendible en la detecció precoç de la malaltia hepàtica crònica.

En l'estudi es va demostrar que prop d'un 4% de les 3.000 persones que van participar en l'assaig tenien una malaltia hepàtica avançada sense diagnosticar i amb risc de convertir-se en cirrosi o càncer de fetge.

Imatge microscòpica de teixit d'un fetge amb cirrosi
Imatge microscòpica de teixit d'un fetge amb cirrosi (Ed Uthman/Flickr)

Un segon estudi, liderat també pel doctor Ginès i publicat el 2019 al Journal of Hepatology, que es va fer amb més de 6.000 participants de sis països, demostrava que la detecció de fibrosi hepàtica amb algoritmes optimitzats és una intervenció de salut pública altament rendible, especialment en les primeres etapes de fibrosi.


Detecció precoç

El projecte europeu Liver Screen, coordinat per l'Hospital Clínic, té com objectiu redir la mortalitat i la morbiditat de les malalties de fetge. Per assolir-ho, estudia programes de detecció efectius i que tinguin una bona relació cost-benefici.

Una de les tècniques és l'elastografia. Mesura l'elasticitat del fetge, que es redueix quan apareix la malaltia hepàtica. És un mètode molt precís, però té un cost elevat i per això només s'utilitza en hospitals.

A l'espera que se'n pugui reduir el cost, en el projecte es recomanen altres mètodes, com anàlisis senzilles, que de moment no són els més precisos, i anàlisis més complexes i exactes però més cares.

El segon mètode és la ja citada elastografia, però actualment la seva aplicació generalitzada no és possible.

En el document publicat ara es proposa un mètode que consisteix a detectar, d'entrada, factors de risc com els que hem citat. Si no hi són, la probabilitat de malaltia hepàtica és molt baixa.

I si la persona té algun d'aquests factors, es fan primer anàlisis simples per veure si té un risc gaire alt i se'n fa un seguiment. Segons el doctor Ginès, en uns anys arribaran mètodes més precisos i senzills.


Hàbits saludables com a prevenció

Les malalties hepàtiques en estadis prematurs són asimptomàtiques i, per tant, la majoria de pacients es diagnostiquen en estadis avançats, quan tenen un pitjor pronòstic, tant pel que fa a la supervivència, com a la qualitat de vida. I triguen molts anys a aparèixer.

Mentre es desenvolupen aquests mètodes més senzills i fiables, que permetran, segons el doctor Ginès, fer un cribratge semblant al que ara es fa en medicina primària amb el càncer de còlon, el document recomana altres mesures.

Així, s'ha d'intentar que totes les persones mengin de forma saludable i facin exercici. Com que alguns col·lectius amb menys recursos han de recórrer a menjar més barat i menys sa, es proposa que es donin ajuts.

També es demana una política clara sobre el consum de begudes alcohòliques. L'alcohol és un factor de risc, però no cal que es consumeixi de forma excessiva perquè es desenvolupi una malaltia hepàtica. Segons el doctor Ginès, amb dues unitats d'alcohol diàries, equivalent a un parell de quintos de cervesa, durant anys ja augmenta molt el risc.

Finalment, es proposa reduir i equiparar els preus dels fàrmacs per al tractament de l'hepatitis C, gràcies als quals s'ha reduït de forma considerable que l'hepatitis progressi i pugui acabar causant cirrosi hepàtica i càncer de fetge.

El doctor Ginès destaca a TV3 que les malalties hepàtiques segueixen sent oblidades o negligides en els mitjans i que la societat les segueix associant al consum excessiu d'alcohol, cosa que les estigmatitza i  fa que els malalts se sentin culpables:

"Actualment la malaltia del fetge més freqüent a Catalunya, i de fet al món, és el fetge gras no alcohòlic, sobretot associat a l'obesitat i a la diabetis tipus 2. I la previsió és que la incidència continuï augmentant."

Estudis epidemiològics fets a diversos països europeus, entre els quals Catalunya, demostren que entre el 25 i el 30% dels ciutadans adults té greix en el fetge i, per tant, està en risc que es generi inflamació i en alguns casos pugui evolucionar cap a malaltia hepàtica.

Entre un 3 i un 5% de la població no sap que té malaltia hepàtica crònica que pot evolucionar. Per això, el document destaca la gran importància de la detecció precoç, però també els hàbits saludables que impedeixin, ja d'entrada, que apareguin aquests factors de risc.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut