El consum de "snus" és molt popular a Suècia
El consum de "snus" és molt popular a Suècia

"Snus", l'addictiu tabac oral que explica com Suècia pot ser el primer país lliure de fum

Els suecs consumeixen habitualment una barreja de tabac humit que es posa dins la boca i que està prohibit a la resta de la UE

RedaccióActualitzat

Suècia és el primer país que està a prop de l'objectiu de proclamar-se lliure del fum del tabac. Amb només un 5,6% de població que encara consumeix tabac en cigarreta, el país està a punt d'arribar al 5% que l'OMS considera la xifra idònia per poder reclamar l'estatus d'espai lliure de fum.

Ara fa 10 anys, a Suècia hi havia un 11% de consumidors de tabac en els formats tradicionals. En una dècada aquesta xifra s'ha reduït a la meitat.

L'estratègia que ha seguit el govern suec per reduir el nombre de fumadors ha estat aplicar una legislació estricta contra el tabac i apujar els impostos a aquests productes. Amb aquestes mesures dissuasives, les tradicionals cigarretes, els puros i el tabac per fumar en pipa són cada cop menys populars a Suècia.

Però això vol dir que Suècia serà aviat un país lliure de nicotina? La resposta és no.

Els suecs han abandonat majoritàriament i en un temps rècord l'hàbit de fumar. Però, en contrapartida, han incrementat el consum de vapejadors i, sobretot, del popular "snus".

Aquest tabac de consum oral està prohibit a la Unió Europea
Aquest tabac de consum oral està prohibit a la Unió Europea (Pexels)

Què és l'"snus"?

És una barreja de tabac picat perquè quedi molt fi, gairebé pols, remullat amb aigua i sal. També pot incloure aromatitzants com essència de bergamota, de roses o de regalèssia. És un estimulant que conté altes dosis de nicotina però, això sí, no fa fum.

Es ven en caixes que contenen petites bossetes que es col·loquen dins la boca, sota el llavi superior, i enganxat a les genives. D'aquesta manera, la nicotina té un accés ràpid a la sang a través del contacte amb les genives. La sang la transporta ràpidament a la resta del cos provocant un efecte estimulant gairebé instantani.

Des que l'1 de juny del 2005 el govern suec va prohibir fumar dins de bars i restaurants, el consum de "snus" no ha deixat de créixer.

Aquest tabac de consum oral està prohibit a la Unió Europea i només es fa una excepció amb Suècia, on es calcula que un 20% de la població en consumeix de forma habitual.

Molts consideren l'"snus" com l'alternativa més sana a fumar tabac. Però la realitat és que resulta molt addictiu.

Alguns estudis relacionen el consum habitual d'aquestes bossetes de tabac en pols amb greus danys a la cavitat bucal, amb el desenvolupament de tumors cancerosos i amb un augment de casos de diabetis tipus 2.

Al març, es va presentar un estudi sobre la innovadora estratègia sueca per minimitzar els efectes del tabaquisme que ha aconseguit reduir els fumadors a un 5,6%. Segons els autors de l'estudi, si la resta de ciutadans europeus seguissin l'exemple dels suecs, es podrien salvar 3,5 milions de vides en la pròxima dècada. L'estudi no diu res, però, dels efectes dels productes alternatius com l'"snus" o les cigarretes electròniques o vapejadors, tan populars a Suècia com a la resta de països europeus.

 

 

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTabacSuècia
Anar al contingut