El monestir de Sixena reclama 44 peces d'art sacre que encara són al museu de Lleida (ACN)
El monestir de Sixena reclama 44 peces d'art sacre que encara són al Museu de Lleida (ACN)

Sixena demana al Suprem una euroordre de detenció contra el conseller Lluís Puig

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena considera que Puig i l'anterior responsable de Cultura, Santi Vila, han ignorat repetidament les resolucions judicials que ordenen la devolució de 44 peces d'art sacre que són al Museu de Lleida

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena ha sol·licitat a la sala penal del Tribunal Suprem que emeti una ordre europea de detenció i entrega contra el conseller de Cultura, Lluís Puig, perquè respongui judicialment sobre el litigi de les obres d'art.

Lluís Puig és actualment a Bèlgica. És un dels quatre consellers cessats pel govern espanyol que acompanyen el president Puigdemont en aquest país del cor de la Unió Europea.

L'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español, justifica la petició arran de la denúncia presentada el 25 de setembre, també davant del Tribunal Suprem, contra Puig i contra el seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, per un suposat delicte de desobediència a l'autoritat judicial, apropiació indeguda i prevaricació.

En concret, Español acusa els dos últims responsables de Cultura de la Generalitat d'ignorar les resolucions judicials provisionals que ordenaven entregar a l'Aragó les 44 obres d'art sacre en disputa amb Catalunya que continuen al Museu de Lleida.

 

Segons l'Ajuntament de Sixena, a més, l'estratègia de Puig i Vila "forma part suposadament del pla ocult per independitzar Catalunya d'Espanya (...) com a assaig per mostrar que Catalunya no obeirà els mandats de les autoritats judicials espanyoles que no convinguin als interessos nacionals de Catalunya".

Jorge Español ha explicat a Catalunya Ràdio que els delictes contra el patrimoni artístic formen part de la llista de delictes que impliquen devolució automàtica del detingut. Cosa que no passa, per exemple, amb els delictes de rebel·lió o sedició.

Per tant, si el Tribunal Suprem emetés l'ordre que ara demana Vilanova de Sixena, el conseller Puig, un cop detingut a Bèlgica, hauria de ser conduït immediatament al Tribunal Suprem.

Anar al contingut