Dos operaris treballant en la construcció d'un equipament al poble d'Envall (ACN)
Dos operaris treballant en la construcció d'un equipament al poble d'Envall (ACN)

Sis veïns recuperen el poble d'Envall, al Pallars Jussà, abandonat a finals dels 70

Constituïts en cooperativa, els sis habitants impulsen ara la rehabilitació i construcció d'habitatges

RedaccióActualitzat

Sis persones han estat capaces de fer reviure un poble abandonat a finals dels anys 70. Es tracta d'Envall, al Pallars Jussà. L'any 2002 va tornar a tenir habitants i actualment hi viuen 6 veïns, que s'han constituït en una cooperativa per convertir les ruïnes en cases. Impulsen la rehabilitació i construcció d'habitatges i també el foment d'activitat econòmica local perquè nous veïns vagin a la població.

Els socis de la cooperativa en tindran la cessió d'ús i s'hauran d'implicar en el desenvolupament de projectes comuns. El primer que s'ha començat a rehabilitar és un local social que podrà allotjar grups de persones per fer cursos d'autoconstrucció. Josep Plasencia, un dels membres d'Envall Cooperativa, explica com va sorgir la idea:

"Des de fa uns anys, amb les iniciatives que hem anat seguint de camps de treball i tallers d'autoconstrucció, va sortir la idea de vincular-nos amb projectes de l'economia social i, a través d'una cooperativa d'habitatge, aconseguir poder rehabilitar cases per a ús dels veïns"

 

 

 

La cooperativa disposa de solars per construir fins a 12 habitatges, i ara busca socis per poder iniciar la primera promoció de 4. Les edificacions es faran seguint l'arquitectura tradicional de la zona. La forma compacta de les cases es mantindrà, així com els murs de pedra seca. Ara bé, s'aplicaran tècniques actuals perquè els edificis siguin més confortables, com ara fer-ne les obertures més grans.

En funció de la demanda i del nombre de socis que vagin aconseguint es poden arribar a construir fins a 3.700 metres quadrats habitables i passar dels sis veïns actuals a una trentena.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut